ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2024-2025

Ευχές για μια όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά, με περιέργεια για μάθηση και εξερεύνηση. Η σελίδα έχει ανανεωθεί με νέο υλικό στη διάθεση των μαθητών/τιών και των εκπαιδευτικών. Για ακόμη μια χρονιά η ψηφιακή βιβλιοθήκη μας έχει ενισχυθεί σημαντικά με 2500 νέους τίτλους βιβλίων, κόμιξ και περιοδικών. Καλή περιήγηση. 

Η μάθηση και η εκπαίδευση είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Μας βοηθούν να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας, να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα αυτονόητο ότι όλα τα παιδιά θα μπορούσαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Σε δύσκολες εποχές, όπως δεκάδες χρόνια πριν, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Εμφύλιο, πολλά παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν γράμματα, επειδή τα σχολεία ήταν κλειστά ή καταστράφηκαν.

Σήμερα, η σχολική χρονιά αρχίζει, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πόσο πολύτιμη είναι αυτή η ευκαιρία να μάθουμε νέα πράγματα. Με την εκπαίδευση, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό μας και για τον κόσμο γύρω μας. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία και ας ξεκινήσουμε τη σχολική χρονιά με ενθουσιασμό και θέληση για γνώση!

Εικόνες: από αρχείο του Μουσείου Μπενάκη από το 1940-1950
Μια υπενθύμιση για τη σημασία της εκαπίδευσης και τη δυνατότητα πρόσβάσης όλων των μαθητών/τριών στην πληροφορία και στο δικαίωμα της μάθησης. 

Το φθινόπωρο του 1940 ήταν πολύ δύσκολο για τα ελληνικά σχολεία. Οι Γερμανοί κατέλαβαν 8.345 σχολεία για τις ανάγκες τους, και τα λίγα που έμειναν ανοιχτά λειτουργούσαν για μόνο τρεις μήνες. Την επόμενη χρονιά, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, αφού το σχολικό έτος 1941-42 κράτησε μόνο 20 ημέρες.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης άρχισαν να επιστρέφουν στην κανονικότητα. Όμως, στην Ελλάδα, τα προβλήματα συνεχίστηκαν λόγω του Εμφυλίου Πολέμου. Περίπου 1.700 σχολεία καταστράφηκαν, και πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να πολεμήσουν. 

Δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν οι δάσκαλοι, γι' αυτό και οι συνταξιούχοι και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί αναλάμβαναν να διδάξουν τα παιδιά σε αντάλλαγμα για ένα πιάτο φαγητό από τους γονείς. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν είχαν πάει σχολείο από την Κατοχή, και ο αναλφαβητισμός ήταν πολύ υψηλός, περίπου στο 50%.