email

Email

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια από τις βασικότερες υπηρεσίες του Διαδικτύου. Είναι μια μορφή ταχυδρομείου, με την οποία μπορούμε να στείλουμε αλλά και να πάρουμε μηνύματα σε ηλεκτρονική μορφή.
Τι χρειάζομαι για να στείλω ένα email;
  1. Έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (ή ένα κινητό/tablet) με σύνδεση στο διαδίκτυο
  2. Να έχω μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (όλοι οι μαθητές που έχουν λογαριασμό στο ΠΣΔ, έχουν διεύθυνση email - webmail.sch.gr)
  3. Την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη
Πλεονεκτήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Πολύ γρήγορο (στέλνουμε ένα μήνυμα σε δευτερόλεπτα)Οικονομικό (είναι δωρεάν)
  • Αξιόπιστο (το μήνυμα θα πάει σίγουρα στον προορισμό του)
  • Δεν χρειάζεται να είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο (τα email αποθηκεύονται
  • αυτόματα στη θυρίδα μας)
Βίντεο επεξήγησης στο youtube
Ηλεκτρονική διεύθυνση - (email address)

Μια ηλεκτρονική διεύθυνση αποτελείται από το όνομα του παραλήπτη, το σύμβολο @, τον πάροχο της υπηρεσίας και την κατάληξη.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μερικοί γνωστοί πάροχοι είναι: Gmail, Yahoo Mail και Outlook. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρειαζόμαστε για να κάνουμε εγγραφή σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου (π.χ. Facebook).
Πως λειτουργεί;

Τα SMTP, POP3 και IMAP είναι πρωτόκολλα που είναι υπεύθυνα για την αποστολή των emails (SMTP) και για την λήψη τους σε mail client από mail server. (POP3 & IMAP). 

IMAP: Το πρωτόκολλο πρόσβασης IMAP ή μηνυμάτων Διαδικτύου είναι α mail πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο email στον διακομιστή web από τον τοπικό υπολογιστή. Αποθηκεύει μηνύματα σε διακομιστή και syncχρονίζει το mails σε πολλές συσκευές.

POP3: Η έκδοση 3 του πρωτοκόλλου POP3 ή Post Office είναι α mail πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη λήψη emails από διακομιστή σε τοπικό email πελάτης. Κατεβάζει mail μηνύματα στον υπολογιστή σας και τα διαγράφει από τον διακομιστή.

SMTP: SMTP ή Απλό Mail Το Transfer Protocol είναι μια εφαρμογή για την αποστολή μηνυμάτων στο mail διακομιστή για αναμετάδοση.

Όταν στέλνετε emails, ο διακομιστής web επεξεργάζεται το emails και αποφασίζει σε ποιον διακομιστή θα στείλει μηνύματα. ο mail ο πάροχος υπηρεσιών κατεβάζει το mails και τα τοποθετεί στο inbox του παραλήπτη.

Παρακάτω μπορείς να δεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία αποστολής ενός email.

Χρόνος που χρειάζεται για να σταλεί ένα email ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων

Προσομοίωση email


Βίντεο επεξήγησης αποστολής email από Gmail (βίντεο)

Κατηγορίες επικίνδυνων-ενοχλητικών email
  • Spam emails
  • Phishing emails
  • Chain emails
Spam emails

Ανεπιθύμητα μηνύματα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται μαζικά και τα οποία αφορούν κυρίως διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Τα μηνύματα αυτά στέλνονται χωρίς να τα έχουμε ζητήσει και πολλές φορές αναφέρονται και ως Junk E-mail. Αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του Διαδικτύου αφού τα Spam Mail αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνολικού αριθμού των email!
Τα ανεπιθύμητα μηνύματα πήραν το όνομά "spam" από την ομώνυμη κονσέρβα κρέατος. Αυτό έγινε λόγω ενός σκετς της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής "Monty Python's Flying Circus". Στο συγκεκριμένο σκετσάκι ένα ζευγάρι βρίσκεται σε ένα εστιατόριο το οποίο σερβίρει όλα τα πιάτα με spam, ενώ μία ομάδα Βίκινγκς επαναλαμβάνει τραγουδιστά το όνομα της κονσέρβας.
Τρόποι αντιμετώπισης των spam mails
  • Δεν δίνουμε την διεύθυνση του Ηλεκτρονικού μας Ταχυδρομείου σε οργανισμούς ή άτομα που δεν εμπιστευόμαστε.
  • Δεν εμπιστευόμαστε και δεν απαντάμε ΠΟΤΕ σε τέτοια μηνύματα
  • Ρυθμίζουμε την υπηρεσία φιλτραρίσματος του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου.
Phishing emails (ψάρεμα)

Κλοπή προσωπικών δεδομένων (phishing) είναι η παραπλάνηση για να δώσουμε προσωπικές μας πληροφορίες (π.χ. κωδικούς πρόσβασης, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού κ.λ.π)

Πολλές φορές γίνεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, το οποίο παραπέμπει τον χρήστη σε μια «πλαστή» ιστοσελίδα όπου ζητείται η καταχώρηση διάφορων προσωπικών στοιχείων.

Phishing emails τι θα πρέπει να προσέχουμε;
  • Είμαστε επιφυλακτικοί με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μας προτρέπουν να πατήσουμε σε κάποιο σύνδεσμο και εν συνεχεία να δώσουμε προσωπικά μας δεδομένα (π.χ. κωδικό πρόσβασης, όνομα χρήστη κ.λπ.)
  • Είμαστε επιφυλακτικοί με τα email που περιέχουν ορθογραφικά λάθη ή αποτελούν μια αυτοματοποιημένη μετάφραση ή μας πληροφορούν για λογαριασμούς ή υπηρεσίες που δεν έχουμε.
  • Όταν εισάγουμε προσωπικά μας δεδομένα σε μία φόρμα κάποιας ιστοσελίδας, προσέχουμε στη γραμμή διευθύνσεως του browser μας να εμφανίζεται η κλειδαριά στην αριστερή πλευρά (όταν υπάρχει η κλειδαριά σημαίνει ότι η σύνδεση με την ιστοσελίδα είναι ασφαλής)

Αλυσίδες Μηνυμάτων (Chain-emails) είναι τα Ηλεκτρονικά Μηνύματα που κυκλοφορούν αλυσιδωτά. Τα περισσότερα από αυτά είναι φάρσες (hoax email). Εκτός από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα για την αποστολή τέτοιων μηνυμάτων όπως κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook), sms κ.α.

Συνήθως πρόκειται για:
  • Ψεύτικες ειδήσεις,
  • Ψεύτικες ανακοινώσεις για ιούς,
  • Ψεύτικες εκκλήσεις για βοήθεια σε άρρωστα παιδιά
Γιατί στέλνονται;

Τα μηνύματα αυτά στέλνονται για διάφορους λόγους. Μπορεί ο αρχικός αποστολέας να θέλει να διασκεδάσει με την εξάπλωση ψεύτικων ειδήσεων. Πολλές φορές όμως τα μηνύματα αυτά στέλλονται για τη συλλογή διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή spam email.

Παραδείγματα Chain-emails
  • «Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους και η micro$oft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου».
  • «Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε email που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.»
  • «Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet.»
Τρόποι Αντιμετώπισης Chain-emails
  • Πριν προωθήσουμε ένα μήνυμα ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ και ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ την πληροφορία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχετικές με το θέμα ιστοσελίδες.
  • Σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί να προωθήσουμε κάποιο μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες, χρησιμοποιούμε την κρυφή κοινοποίηση (Bcc) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Koυίζ