eikones

Επερξεργασία εικόνας και ψηφιακές βιβλιοθήκες εικόνων 

Σε αυτήν την ενότητα θα ανακαλύψεις τον κόσμο της ψηφιακής δημιουργίας εικόνων ζωγραφικής με ποικίλα εργαλεία. Παρακάτω είναι μερικές πολύ καλές ιστοσελίδες για δημιουργία και επεξεργασία εικόνας, καθώς επίσης και δωρεάν λογισμικό για κατέβασμα. Σχεδίασε τον δικό σου ψηφιακό πίνακα ζωγραφικής. Κάνε κλικ πάνω στον σύνδεσμο ή πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείς στην εκάστοτε σχεδιαστική πλατφόρμα. Καλή διασκέδαση.

Τι είναι η ψηφιακή εικόνα;

Ορισμός: Μια ψηφιακή εικόνα είναι μια εικόνα που δημιουργείται ή αποθηκεύεται σε ηλεκτρονική μορφή στον υπολογιστή. Αντί να είναι ζωγραφισμένη σε ένα κομμάτι χαρτί, η ψηφιακή εικόνα είναι αποθηκευμένη σε μορφή αρχείου, όπως τα παιχνίδια, οι φωτογραφίες ή οι εικονογραφήσεις σε έναν υπολογιστή.

Για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή εικόνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κάμερα για να τραβήξουμε μια φωτογραφία ή ένα scanner για να αντιγράψουμε μια εικόνα από ένα χαρτί και να τη μετατρέψουμε σε ψηφιακή μορφή. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε διάφορα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας για να δημιουργήσουμε, να τροποποιήσουμε ή να σχεδιάσουμε μια εικόνα από το μηδέν.

Όταν μιλάμε για ψηφιακές εικόνες, μπορούμε να αναφερθούμε σε διάφορα χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος της εικόνας (πόσο μεγάλη ή μικρή είναι), τον αριθμό των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται, την ανάλυση (πόσα πόντα ή pixels αποτελούν την εικόνα) και τη μορφή του αρχείου (όπως τα αρχεία JPG, PNG ή GIF που μάθαμε νωρίτερα).

Οι ψηφιακές εικόνες μας επιτρέπουν να αποθηκεύσουμε, να μοιραστούμε και να επεξεργαστούμε εικόνες στον υπολογιστή μας. Μπορούμε να τις δούμε στην οθόνη του υπολογιστή μας, να τις εκτυπώσουμε ή ακόμα και να τις χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες, παιχνίδια ή άλλα δημιουργικά έργα.

Γενικά, η ψηφιακή εικόνα μας προσφέρει πολλές δυνατότητες για να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ανάλυση εικόνας

Pixel
Πριν μιλήσουμε για εικόνα στους υπολογιστές, πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το Pixel ή εικονοστοιχείο. Το Pixel, είναι το μικρότερο στοιχειώδες τμήμα από το οποίο αποτελείται μία εικόνα. Πολλά μαζί δίπλα δίπλα κατανεμημένα, οριζόντια και κάθετα, σχηματίζουν την εικόνα που βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Το pixel είναι μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα γραφικά των υπολογιστών. Όσο πιο πολλά έχει κάποια εικόνα τόσο καλύτερη ανάλυση έχει. Κάθε pixel έχει συγκεκριμένη χρωματική τιμή, μπορεί να είναι άσπρο, μαύρο, απόχρωση του γκρι ή έγχρωμο.

Στους υπολογιστές συναντάμε δύο είδη εικόνων τις διανυσματικές ή Vector και τις ψηφιογραφικές ή Raster. Αν και, όπως είπαμε, όλες αποτελούνται από pixels υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάλογα με τον τρόπο τον οποίο δημιουργούνται.


Ανάλυση ψηφιακών εικόνων (Resolution)
Σαν ανάλυση ψηφιακής εικόνας, που προβάλλεται στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ορίζεται ο αριθμός των pixel που περιέχονται στο διάστημα μιας ίντσας και συμβολίζει σαν ppi (pixels per inch). Όταν αναφερόμαστε σε εκτυπωτές, τότε η ανάλυση συμβολίζεται σαν dpi (dots per inch), γιατί το μικρότερο στοιχειώδες τμήμα μιας ψηφιακής εικόνας που τυπώνει ένας εκτυπωτής είναι μία κουκίδα μελάνης - dot.

Για να γνωρίζουμε την ποιότητα μίας εικόνας, εκτός από τα dpi, πρέπει να γνωρίζουμε και το φυσικό της μέγεθος. Στα παρακάτω παραδείγματα θα αναφερόμαστε σε inches.


Διαστάσεις εικόνας
Όταν αναφερόμαστε στις διαστάσεις μια εικόνας, ε
ννοούμε το ύψος και το πλάτος της σε εικονοστοχεία. Για παράδειγμα, εάν μια εικόνα έχει πλάτος 500 pixels και ύψος 200 pixels, τότε οι διαστάσεις της είναι 500px επί 200px (το πλάτος συνήθως αναφέρεται πρώτα).
Έστω ότι έχουμε δύο εικόνες σε διαστάσεις 3" x 5" και 9" x 15", σκαναρισμένες και οι δύο στα 300 dpi. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ίδια λεπτομέρεια (τον ίδιο αριθμό pixels); Φυσικά όχι, ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Η πρώτη εικόνα έχει οριζόντια διάσταση 3" x 300dpi = 900pixels και κάθετη διάσταση 5" x 300dpi = 1500pixels, δηλαδή η ανάλυση της είναι 900 x 1500 = 1.350.000 pixels.

Η δεύτερη εικόνα έχει οριζόντια διάσταση 9" x 300dpi = 2700pixel και κάθετη διάσταση 15" x 300dpi = 4500pixel, δηλαδή η ανάλυση της είναι 3000 x 4500 = 121.500.000 pixels. Η πληροφορία στην δεύτερη εικόνα είναι 9 φορές μεγαλύτερη. Μην βιαστείτε να συμπεράνετε ότι αν εκτυπώσουμε στο ίδιο εκτυπωτικό μέσο και τις δύο εικόνες, στα φυσικά τους μεγέθη, η δεύτερη θα είναι καλύτερη. Και η δύο θα έχουν ταυτόσιμη ποιότητα. Η διαφορά θα γίνει αντιληπτή μόνο στη περίπτωση που θα μεγεθύναμε την πρώτη εικόνα στο μέγεθος της δεύτερης. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αυτό που θα κάναμε θα ήταν να μειώσουμε το dpi.

Ας το εξηγήσουμε αυτό. Παίρνουμε την εικόνα με μέγεθος 900 x 1500 pixels και θέλουμε να την κάνουμε 3000 x 4500 pixels, δηλαδή στο νέο φυσικό μέγεθος θα αντιστοιχούν 900 x 1500 pixels και η οριζόντια ανάλυση θα είναι 900 Pixels / 2700 = 100 dpi. Το ίδιο προκύπτει και για την κάθετη ανάλυση 1500 pixels / 4500 pixels = 100 dpi.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ψηφιακές μας φωτογραφίες είναι απόλυτα συνδεδεμένες με δύο παραμέτρους - το μέγεθος και το dpi. Όταν δημιουργούμε ή επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες, το ιδανικό είναι να ξέρουμε το τελικό φυσικό τους μέγεθος (αυτό που θα εκτυπώσουμε) και το μέσο στο οποίο θα της εκτυπώσουμε ή προβάλουμε.

Η εύλογη απορία είναι γιατί να μην προτιμάμε τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αναλύσεις ώστε να είμαστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση.

Η απάντηση βρίσκεται στην μεγάλη αύξηση του μεγέθους των αρχείων των ψηφιακών μας εικόνων.

Χρωματικά μοντέλα

Στους υπολογιστές σήμερα κυριαρχεί το χρώμα, ο έλεγχός του είναι, λοιπόν, απαραίτητος. Τα χρωματικά μοντέλα λοιπόν έχουν σκοπό να συνδέσουν τα χρώματα με μεταβλητές ή αριθμούς, έτσι ώστε να περιγραφεί κάθε χρώμα με ακρίβεια. Οι χρωματικοί χώροι είναι οι βάσεις της διαχείρισης του χρώματος. Περιλαμβάνουν ομάδες διαφορετικών χρωμάτων, τα οποία περιγράφονται από χρωματικά μοντέλα. Οι ομάδες αυτές μπορεί να βασίζονται σε ορισμένα βασικά χρώματα από τον συνδυασμό των οποίων σε συγκεκριμένες ποσότητες προκύπτουν τα υπόλοιπα, ή να βασίζονται σε μεταβλητές τις οποίες χρησιμοποιούν χρωματικά μοντέλα. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα πιο σημαντικά χρωματικά μοντέλα.

Το χρωματικό μοντέλο RGB
Στο χρωματικό μοντέλο RGB υπάρχουν 3 βασικά χρώματα το κόκκινο (RED-R) το πράσινο (GREEN-G) και το μπλε (BLUE-B). Ο χρωματικός χώρος RGB καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ορατού φάσματος. Όλα τα χρώματα του χώρου αυτού καθορίζονται από τρεις μεταβλητές με τιμές 0-255, οι οποίες συμβολίζουν την ένταση του κάθε βασικού χρώματος με πρώτη την τιμή για το κόκκινο, μετά την τιμή για το πράσινο και τέλος για το μπλε. Στην εικόνα, το κόκκινο έχει τιμή 255,0,0 το πράσινο 0,255,0 το μπλε 0,0,255. Το RGB είναι ένα προσθετικό μοντέλο. Πάντα δημιουργούμε χρώμα ξεκινώντας από το μαύρο (0,0,0). Όταν τα βασικά του χρώματα προστεθούν σε ίσες αναλογίες στην μέγιστη τιμή τους, τότε δημιουργούν το λευκό =255,255,255.


Το μοντέλο RGB χρησιμοποιείτε σε όλες τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν αυτά τα βασικά χρώματα για την απεικόνιση χρωμάτων, όπως τα μόνιτορ των υπολογιστών, οι αισθητήρες των σαρωτών (scanner) και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, αλλά και κάθε άλλη συσκευή, που στηρίζεται στην ίδια αρχή λειτουργίας.

Το χρωματικό μοντέλο CMY ή CMYK
Το χρωματικό μοντέλο CMY είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εκτυπώσεις. Υπάρχουν 3 βασικά χρώματα, το κυανό το ματζέντα και το κίτρινο οι συνδυασμοί των οποίων δημιουργούν όλα τα άλλα χρώματα. Όπως φαίνεται και στο σχήμα, ο συνδυασμός των τριών δημιουργεί το μαύρο χρώμα. Αυτό όμως στην πράξη δεν επαληθεύεται, και, στην πραγματικότητα, το χρώμα που προέκυπτε στις εκτυπώσεις ήταν μεταξύ σκούρου καφέ και μαύρου. Έτσι για να επιτύχουμε έντονα γεμάτα μαύρα, προστέθηκε και το μαύρο χρώμα στο μοντέλο που τελικά έγινε CMYK όπου C = Cyan, M=Magenta,Y=Yellow, K=Key (black).


Οι τιμές που μπορούν να δοθούν είναι 0%-100%. Στο CMYK, τα διάφορα χρώματα προκύπτουν αναμειγνύοντας τα βασικά χρώματα στο λευκό χαρτί. Το λευκό χρώμα όμως περιέχει όλο το χρωματικό φάσμα. Όταν εκτυπώνεται ένα συγκεκριμένο χρώμα, στην πραγματικότητα, αφαιρούνται κάποια μήκη κύματος από το λευκό, γι' αυτό ονομάζεται αφαιρετικό μοντέλο.

Ο χρωματικός χώρος CMYK περιέχει λιγότερες αποχρώσεις από τον RGB. Οι περισσότερες αποχρώσεις CMYK είναι μέσα στον RGB, με κάποιες εξαιρέσεις στις περιοχές των κυανών και κίτρινων.

Είδη ψηφιακής εικόνας JPG

ΟρισμόςΤο αρχείο JPG (ή JPEG) είναι ένα είδος αρχείου εικόνας που χρησιμοποιείται για τις φωτογραφίες και τις εικόνες στον υπολογιστή μας. Αυτό το αρχείο συμπιέζει την εικόνα, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει το μέγεθός της για να χωρέσει σε λιγότερο χώρο στον υπολογιστή. Έτσι, μπορείτε να φορτώνετε γρηγορότερα ιστοσελίδες με φωτογραφίες, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε πολύ.

Οι εικόνες JPEG ομαδοποιούν τις ακόλουθες επεκτάσεις ονόματος αρχείου:
  • .jpg
  • .jpeg
  • .jpe
  • .jif
  • .jfif
  • .jfi
Ένα αρχείο JPEG υποστηρίζει έως και 24-bit χρώμα και χρησιμοποιεί συμπίεση με απώλειες για τη συμπίεση εικόνων για πιο εύκολη αποθήκευση και αποστολή. Αυτό μπορεί να κάνει τα JPEG καλύτερα για καθημερινή χρήση, αλλά σημαίνει ότι θα θυσιάσετε μέρος της αρχικής ποιότητας εικόνας.

Περισσότερα για τα JPG μποορείς να βρεις εδώ: https://jpeg.org/
Ιστορικό του αρχείου JPEG
Το 1986, η τεχνολογία οθόνης δεν μπορούσε να παράγει γραφικά στην οθόνη. Τότε ήταν που μια ομάδα που ονομάζεται Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) άρχισε να εργάζεται για τρόπους για να μεταφέρει φωτορεαλιστικές φωτογραφίες σε μικρές οθόνες σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, η Joint Photographic Experts Group (JPEG) έφτασε στη σκηνή και δημιούργησε το δικό της πρότυπο για τη συμπίεση αρχείων γραφικών αρκετά για να λειτουργήσει στον μέσο υπολογιστή. Κατέληξαν στην ιδέα της συμπίεσης με απώλειες , η οποία αφαίρεσε οπτικά δεδομένα που δεν μπορούσε να δει το ανθρώπινο μάτι και υπολόγισε τον μέσο όρο της χρωματικής διακύμανσης.

Τα αρχεία JPEG έγιναν δικά τους με την εμφάνιση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και του World Wide Web. Τώρα, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τραβήξει και να αποθηκεύσει εικόνες σε αρκετά μικρά αρχεία ώστε να χωρούν σε περιορισμένο χώρο αποθήκευσης κάμερας, ενώ προβάλλονται αρκετά καλά. Η πραγματική αξία ήρθε στην ικανότητα του JPEG να αποθηκεύει μεταδεδομένα — όπως το πού και πότε τραβιέται μια φωτογραφία, ακόμη και οι ρυθμίσεις της κάμερας.

Όταν χρησιμοποιείτε το αρχείο JPG, μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο συμπίεσης. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο υψηλότερη είναι η συμπίεση, τόσο περισσότερη ποιότητα χάνετε στην εικόνα σας.

Σε τι χρησιμεύουν τα αρχεία JPEG;
Ένα αρχείο JPEG μπορεί να εμφανίσει 16,8 εκατομμύρια χρώματα ενώ παραμένει σχετικά μικρό σε μέγεθος. Αυτό είναι που το καθιστά το αρχείο που πρέπει να χρησιμοποιείται για φωτογράφους και εκδότες Ιστού.

Μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε φωτογραφίες με τους φίλους μας και να δημοσιεύουμε εικόνες στον ιστό. Αυτό που τα καθιστά τόσο χρήσιμα είναι ότι έχουν μικρό μέγεθος αρχείου, παρά την υψηλή ποιότητα που προσφέρουν.

Διαμοιρασμός φωτογραφιών μέσω τηλεφώνου και κοινωνικών δικτύων
Όταν θέλουμε να μοιραστούμε μια φωτογραφία με τους φίλους μας, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε ως αρχείο JPEG. Το μικρό μέγεθος του αρχείου σημαίνει ότι θα τη φορτώνουμε γρήγορα στον υπολογιστή μας ή στο κινητό μας τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε πολύ. Τα αρχεία JPEG διατηρούν την καλή ποιότητα της εικόνας, οπότε μπορούμε να απολαύσουμε τις φωτογραφίες μας με λεπτομέρεια.

Δημοσίευση φωτογραφιών στο διαδίκτυο 
Επίσης, όταν θέλουμε να δημοσιεύσουμε εικόνες στον ιστό, τα αρχεία JPEG είναι ιδανικά. Οι ιστοσελίδες μας θα φορτώνουν γρήγορα, καθώς τα αρχεία JPEG είναι μικρού μεγέθους. Αυτό επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν γρήγορη πρόσβαση στις εικόνες και να απολαμβάνουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας χωρίς να περιμένουν πολύ. Επίσης, οι εικόνες μας θα διατηρούν την καλή ποιότητα, οπότε οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τις λεπτομέρειες των εικόνων μας.

Γενικά, τα αρχεία JPEG μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε φωτογραφίες και να δημοσιεύουμε εικόνες στον ιστό με ευκολία, διατηρώντας την ποιότητα και εξοικονομώντας χώρο αποθήκευσης.

Οι φωτογράφοι εξακολουθούν να αποφεύγουν τη λήψη σε JPEG επειδή θέλουν να διατηρήσουν όλες τις λεπτομέρειες της εικόνας για μετα-επεξεργασία ή εκτύπωση. Αλλά αυτή η μορφή αρχείου εξακολουθεί να είναι πολύ αγαπημένη.

Πλεονεκτήματα
Ευκολία προβολής: Τα αρχεία JPEG είναι συμβατά με πολλά προγράμματα περιήγησης και εφαρμογές, οπότε τα παιδιά μπορούν να τα ανοίγουν και να τα προβάλλουν εύκολα στον υπολογιστή τους.
Γρήγορη φόρτωση: Επειδή τα αρχεία JPEG έχουν μικρό μέγεθος, φορτώνονται γρήγορα στον υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να προβάλλουν εικόνες και φωτογραφίες χωρίς να περιμένουν πολύ.
Εύκολη μετα-επεξεργασία: Τα αρχεία JPEG μπορούν να επεξεργαστούν εύκολα με διάφορα προγράμματα. Τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τη φωτεινότητα, τον κορεσμό και άλλες ρυθμίσεις με ένα απλό κλικ, προσαρμόζοντας τις εικόνες στις ανάγκες τους.

Μειονεκτήματα
Απώλεια ποιότητας: Η συμπίεση με απώλεια που εφαρμόζεται στα αρχεία JPEG μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας της εικόνας. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν η εικόνα είναι υπερβολικά συμπιεσμένη. Οι λεπτομέρειες, όπως οι ακμές και οι γραμμές, μπορεί να χάσουν την ευκρίνειά τους λόγω της συμπίεσης.
Εμφάνιση αρθρώσεων και αφίσας: Η υπερβολική απώλεια δεδομένων μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση αρθρώσεων, δηλαδή ορατών αλλαγών στη μετάβαση μεταξύ των χρωμάτων. Αυτό μπορεί να καταστήσει μια εικόνα πιο μπλοκαρισμένη και απότομη. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση τεχνουργημάτων, όπως ανθοφορία ή θόρυβο, που επηρεάζουν την ποιότητα της εικόνας.
Ακατάλληλο για επεξεργασία: Οι φωτογράφοι προτιμούν συνήθως να αποθηκεύουν τις φωτογραφίες τους σε ακατέργαστη μορφή, όπως το RAW, προκειμένου να έχουν περισσότερο έλεγχο και ευελιξία στη μετα-επεξεργασία. Τα αρχεία JPEG είναι περιορισμένα σε αυτόν τον τομέα, καθώς η συμπίεση με απώλεια που εφαρμόζεται καταλαμβάνει πολλά από τα αρχικά δεδομένα.

Πώς η συμπίεση JPEG μειώνει το μέγεθος του αρχείου;
Η συμπίεση JPEG μειώνει το μέγεθος του αρχείου αλλάζοντας τις τιμές χρώματος και μπλοκάροντας μαζί ομάδες pixel με πιο ομοιόμορφο χρώμα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αποθηκεύει τόσα πολλά διαφορετικά. Αν και αυτό μειώνει το μέγεθος του αρχείου, αλλάζει επίσης την πραγματική εικόνα αλλάζοντας τα χρώματα.

Τι είναι τα μεταδεδομένα (metadata) JPEG;
Τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα αρχείο JPEG παρέχουν επιπλέον πληροφορίες στον χρήστη, όπως:
  • Η ημερομηνία και η ώρα δημιουργίας της εικόνας
  • Ρυθμίσεις κάμερας όπως μάρκα και μοντέλο, διάφραγμα και ταχύτητα ISO
  • Μια μικρογραφία για προεπισκόπηση σε διαχειριστές αρχείων και στην οθόνη LCD της κάμερας
  • Πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων
  • Γεωγραφικές ετικέτες για να υποδείξετε πού τραβήχτηκε η φωτογραφία
Μπορούμε να δούμε τα μεταδεδομένα μιάς εικόνας jpeg κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο της εικόνας που θέλουμε να δούμε.
Είδη ψηφιακής εικόνας PNG

Ορισμός: Ένα άλλο δημοφιλές αρχείο εικόνας είναι το PNG. Το αρχείο PNG επίσης συμπιέζει την εικόνα, αλλά με ελάχιστη απώλεια ποιότητας. Επιπλέον, υποστηρίζει καλή ποιότητα για την απεικόνιση χρωμάτων και το transparency, που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μια εικόνα χωρίς φόντο. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλετε να τοποθετήσετε την εικόνα σε μια άλλη εικόνα ή υπόβαθρο.

Τα αρχεία PNG, που χρησιμοποιούν την επέκταση .png, μπορούν να χειριστούν 16 εκατομμύρια χρώματα — κάτι που σίγουρα τα ξεχωρίζει από τους περισσότερους τύπους αρχείων.

Ιστορικά στοιχεία
Η μορφή εικόνας PNG κυκλοφόρησε το 1995. Ο ειδικός πληροφορικής Oliver Fromme επινόησε το όνομα PING, το οποίο αργότερα συντομεύτηκε σε PNG.

Τα PNG είναι η επόμενη εξέλιξη της μορφής GIF, η οποία υπήρχε ήδη εδώ και οκτώ χρόνια όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα PNG. Τα GIF είχαν πολλά μειονεκτήματα, όπως η απαίτηση άδειας ευρεσιτεχνίας και περιορισμένη γκάμα μόλις 256 χρωμάτων, τα οποία δεν συμβάδιζαν με τη διαρκώς βελτιωμένη ανάλυση οθόνης του υπολογιστή. Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα, τα αρχεία PNG έγιναν χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και περιελάμβαναν μια σημαντικά μεγαλύτερη παλέτα χρωμάτων.

Πλεονεκτήματα
Διαφάνεια: Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του PNG είναι η δυνατότητα χρήσης διαφάνειας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με διαφανή ή ημιδιαφανή φόντο, κάτι που είναι χρήσιμο για τη σχεδίαση και την ενσωμάτωση εικόνων σε ιστοσελίδες.
Απώλεια απεικόνισης: Το PNG υποστηρίζει απεικόνιση χωρίς απώλειες, που σημαίνει ότι η εικόνα διατηρεί την πλήρη ποιότητά της χωρίς καμία απώλεια λεπτομερειών. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για φωτογραφίες ή γραφικά με λεπτομέρειες που απαιτούν ακρίβεια.
Υποστήριξη πολύχρωμων εικόνων: Το PNG μπορεί να υποστηρίξει έως και 16 εκατομμύρια χρώματα, προσφέροντας πλούσια και ζωντανή απεικόνιση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη δημιουργία εικόνων με πολύχρωμα σχέδια ή φωτογραφίες.
Αποθήκευση χωρίς απώλειες: Αντίθετα με το αρχείο JPEG, το PNG δεν υποστηρίζει συμπίεση με απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα της εικόνας παραμένει αναλλοίωτη κατά την αποθήκευση, κάτι που είναι σημαντικό όταν απαιτείται υψηλή ποιότητα και ακρίβεια.

Τα αρχεία PNG είναι ευέλικτα και ιδανικά για τη δημιουργία και την ενσωμάτωση εικόνων σε ιστοσελίδες, καθώς προσφέρουν δυνατότητες όπως διαφάνεια, ακρίβεια χρωμάτων και απουσία απώλειας ποιότητας.

Μειονεκτήματα
Μεγάλο μέγεθος αρχείου: Τα αρχεία PNG συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με άλλους τύπους αρχείων, όπως τα JPEG. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρόνο φόρτωσης των εικόνων, ειδικά αν χρησιμοποιούνται πολλές εικόνες σε μια ιστοσελίδα.
Περιορισμένη υποστήριξη κίνησης: Τα αρχεία PNG δεν υποστηρίζουν απευθείας αρχεία κίνησης, όπως τα GIF. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία απλών κινούμενων εικόνων ή εικόνων GIF.
Μειωμένη υποστήριξη στις παλαιότερες εκδόσεις προγραμμάτων: Ορισμένες παλαιότερες εκδόσεις προγραμμάτων περιήγησης και λογισμικού επεξεργασίας εικόνας μπορεί να μην υποστηρίζουν πλήρως τη μορφή αρχείου PNG ή να μην την αποδίδουν σωστά. Αυτό μπορεί να περιορίσει την προβολή ή την επεξεργασία των εικόνων σε αυτά τα προγράμματα.

Παρόλα αυτά, τα αρχεία PNG παραμένουν ένας δημοφιλής τύπος αρχείου εικόνας λόγω των δυνατοτήτων τους στη διαχείριση διαφάνειας και την ακρίβεια των χρωμάτων τους.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αρχείων PNG και JPEG;
Η απλή απάντηση είναι ότι τα PNG προσφέρουν συμπίεση χωρίς απώλειες και τα αρχεία JPEG όχι. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τα JPEG, τα PNG δεν χάνουν κανένα από τα δεδομένα εικόνας τους όταν συμπιέζονται. Από την άλλη πλευρά, η συμπίεση χωρίς απώλειες τείνει να κάνει τα PNG πολύ μεγαλύτερα αρχεία από τα JPEG, επομένως απαιτούν περισσότερο χώρο αποθήκευσης.
Είδη ψηφιακής εικόνας GIF

ΟρισμόςΤο GIF είναι ένας ακόμα τύπος αρχείου εικόνας που σημαίνει Μορφή Ανταλλαγής Γραφικών. Το GIF είναι μια μορφή αρχείου ράστερ σχεδιασμένη για σχετικά βασικές εικόνες που εμφανίζονται κυρίως στο διαδίκτυο. Κάθε αρχείο μπορεί να υποστηρίξει έως και 8 bit ανά pixel και μπορεί να περιέχει 256 χρώματα ευρετηρίου. Τα αρχεία GIF επιτρέπουν επίσης το συνδυασμό εικόνων ή πλαισίων, δημιουργώντας βασικά κινούμενα σχέδια.

Ιστορικό του αρχείου GIF
Η μορφή αρχείου GIF δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1987 από τον επιστήμονα υπολογιστών Steve Wilhite και την ομάδα του στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας CompuServe.

Αρχικά σχεδιάστηκε για να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης μεγάλων εικόνων, αντικατέστησε επίσης την ασπρόμαυρη μορφή του CompuServe για λήψεις αρχείων με έγχρωμη μορφή.

Οι πρώτες εκδόσεις του CompuServe της μορφής αρχείου GIF ονομάζονταν 87a και 89a. Μαζί με τα ασπρόμαυρα αρχεία XBM, το GIF ήταν η πρώτη μορφή εικόνας που εμφανιζόταν συνήθως σε ιστότοπους.

Το αρχείο GIF έχει εξελιχθεί για να προσφέρει περισσότερες λειτουργίες κινούμενης εικόνας. Για παράδειγμα, οι δημιουργοί απέκτησαν τη δυνατότητα να κάνουν βρόχο κινούμενων εικόνων GIF το 1995, μετά από εργασία στο πρόγραμμα περιήγησης Netscape Navigator. Το Facebook άρχισε να υποστηρίζει GIF το 2015, με το Instagram να ακολουθεί το 2018.

Σε τι χρησιμεύουν τα αρχεία GIF;
Το Graphics Interchange Format έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει απλές εικόνες και κινούμενα σχέδια. Αλλά σε τι ακριβώς χρησιμοποιείται ένα GIF;

Γραφικά και λογότυπα Ιστού
Επειδή μπορούν να εμφανίζουν μόνο περιορισμένο αριθμό χρωμάτων, τα αρχεία GIF δεν είναι κατασκευασμένα για να περιέχουν φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Αντίθετα, τα GIF ταιριάζουν καλύτερα σε γραφικά και λογότυπα με έντονες γραμμές και άκρες — και σχετικά λίγα χρώματα.

Memes και online κινούμενα σχέδια
Θα συναντήσετε ατελείωτα κινούμενα GIF σε ιστότοπους και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αρχεία GIF δημιουργούν ένα εφέ flipbook περιέχοντας έναν αριθμό σχετικών εικόνων, δίνοντας την εντύπωση ενός βίντεο — αλλά δεν έχουν ήχο και τείνουν να έχουν χαμηλή ανάλυση. Τα GIF είναι επίσης ένας δημοφιλής τρόπος για να δημοσιεύετε μιμίδια στο διαδίκτυο, χιουμοριστικά κλιπ που διαδίδονται από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πλεονεκτήματα των αρχείων GIF
Αυτό που λείπει από τα κινούμενα σχέδια GIF σε πολυπλοκότητα το αναπληρώνουν 
  • με ταχύτητα και αντίκτυπο. 
  • Δημιουργούνται γρήγορα, 
  • δεν απαιτούν πολλή τεχνική τεχνογνωσία και 
  • μπορούν να εξαπλωθούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως η πυρκαγιά ως μιμίδια.
Τα όρια χρωμάτων που τίθενται στα GIF διατηρούν τα μεγέθη των αρχείων τους σχετικά μικρά. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να φορτωθούν πιο γρήγορα σε ιστοσελίδες.

Τα αρχεία GIF διαθέτουν μια δυνατότητα που ονομάζεται συμπίεση χωρίς απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα της εικόνας τους δεν μειώνεται όταν τα δεδομένα τους συμπιέζονται.

Μειονεκτήματα των αρχείων GIF
Η μορφή αρχείου GIF υποστηρίζει μόνο μια παλέτα 256 χρωμάτων, που σημαίνει ότι οι εικόνες μπορεί να έχουν χαμηλή ανάλυση ή ακόμη και να φαίνονται ελαφρώς θολές.

Επειδή χρησιμοποιούν πολλές εικόνες, τα κινούμενα αρχεία GIF μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να επιστρέψουν και να επεξεργαστούν.

Αν και τα GIF είναι γενικά μικρά και γρήγορα στη φόρτωση, μια αργή σύνδεση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να επηρεάσει αρνητικά την εμφάνισή τους σε μια ιστοσελίδα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αρχείων GIF και PNG;
Η μορφή PNG είναι νεότερη από το αρχείο GIF, αλλά προσφέρει παρόμοια πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης χωρίς απώλειες. Μια βασική διαφορά είναι ότι μόνο τα GIF υποστηρίζουν κινούμενα σχέδια. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα PNG έναντι των GIF για στατικά γραφικά ιστότοπου, επειδή μπορούν να εμφανίσουν περισσότερα από 16 εκατομμύρια χρώματα, αντί για μόλις 256.
https://www.omnicalculator.com/other/image-file-size

Κουίζ