cryptodraseis

Δράσεις κρυπτογράφησης

Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε δράσεις και παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε για να μάθουμε καλύτερα και με περισσότερες λεπτομέρεις την έννοια της κρυπτογράφησης. Η ενότητα αυτή θα ανανεώνεται με νέες δράσεις και παιχνίδια σε τακτά χρονικά διαστήματα. 


Δραστηριότητα 1: Κώδικας Καίσαρα

Παρακολουθούμε το παρακάτω βίντεο που αφορά τον κώδικα του Καίσαρα και στη συνέχεια γίνεται επεξήγηση για τη μέθοδο κρυπτογράφησης του Καίσαρα και μαζί λύνουμε το παράδειγμα που ακολουθεί μετά το βίντεο:


Βάσει του παραπάνω υποδείγματος αποκρυπτογραφήσε τα παρακάτω μηνύματα:
NΔΞΚΟΘΥΔ
ΝΔΞΚΠΨΑΧΔ
ΔΨΥΜΣ ΦΧΜΦ ΞΘΝΔ
ΟΘΦΚΟΘΥΜ ΟΘΧΔ ΧΣ ΩΔΖΚΧΣ

Δοκίμασε το κρυπτόγραμμα του Καίσαρα στον παρακάτω σύνδεσμο:
Δραστηριότητα 2: Κυνήγι θησαυρού QR CODE

Χρησιμοποιώνας το δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο QR Treasure Hunt Generator από την ιστοσελίδα http://www.classtools.net/QR/create.php, κατασκεύασα ένα παιχνίδι θησαυρού με QRCODE. Με εύκολο τρόπο παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδες ερωτήσεων και τη λήψη των αντίστοιχων QR κωδικών.


Άλλες ιστοσελίδες με δωρεάν δημιουργία qr code παρακάτω:
Δραστηριότητα 3: Pigpen κώδικας (αγγλικά)

Το Pigpen Cipher χρησιμοποιήθηκε από τους Ελευθεροτέκτονες τον 18ο αιώνα για να κρατήσουν τα αρχεία τους ιδιωτικά. Η κρυπτογράφηση δεν αντικαθιστά ένα γράμμα με ένα άλλο. Αντικαθιστά κάθε γράμμα με ένα σύμβολο. Το αλφάβητο γράφεται στα πλέγματα που εμφανίζονται και, στη συνέχεια, κάθε γράμμα κρυπτογραφείται αντικαθιστώντας το με ένα σύμβολο που αντιστοιχεί στο τμήμα του πλέγματος χοίρου που περιέχει το γράμμα. Παρακάτω μπορείς να δεις σε αγγλικό αλφάβητο τον τρόπομε τον οποίο λειτουργεί το σύστημα.
Χρησιμοποίησε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δεις πως λειτουργεί το σύστημα κωδικοποίησης:
https://www.simonsingh.net/The_Black_Chamber/pigpen.html
Δραστηριότητα 4: Κατασκευή κώδικα

Μετά από τις παραπάνω πληροφορίες είσαι έτοιμος/η να κατασκευάσεις έναν τροχό κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης; 

Υλικά:
• Χοντρό χαρτί ή χαρτόνι
• Κόλλα
• Στυλό ή μολύβι
• Διπλόκαρφο
• Ψαλίδι
Πρότυπο τροχού κρυπτογράφησης

Πώς να κάνεις έναν τροχό κρυπτογράφησης:
Εκτυπώστε το πρότυπο τροχού κρυπτογράφησης σε χρωματιστό χαρτί. Κόψε τους τροχούς εξωτερικά και κολλήστε τους επάνω στην κάρτα με τη ράβδο κόλλας. Γράψε το αλφάβητο στα εξωτερικά κουτιά τόσο του μικρού όσο και του μεγάλου τροχού.


Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό μολύβι για να κάνετε μια τρύπα από το κέντρο και των δύο τροχών. Τοποθετήστε το διπλόκαρφο στο κέντρο του μικρού τροχού και στη συνέχεια, στον μεγάλο τροχό. Ανοίξτε τα διαχωριστικά ελάσματα στο πίσω μέρος έτσι ώστε οι τροχοί στερεώνονται μεταξύ τους.

Χρήση

Τοποθετήσε πρώτα τους τροχούς έτσι ώστε το Α στους δύο τροχούς να ταιριάζει. Τώρα επέλεξε δύο γράμματα (ένα από κάθε τροχό) αυτά θα είναι τα μυστικά σας γράμματα και θα πρέπει να το θυμάσε εσύ και ο παραλήπτης του μηνύματος (το κλειδί).

Χρησιμοποίησε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δεις πως λειτουργεί το σύστημα κωδικοποίησης:
Δραστηριότητα 5: Το τετράγωνο του Πολυβίου και μέθοδος Vigenere

Το Τετράγωνο του Πολυβίου ή αλλιώς Σκακιέρα του Πολυβίου είναι συσκευή που εφευρέθηκε από τον Πολύβιο και χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες για τη κωδικοποίηση των μηνυμάτων που αντάλλασσαν φυλάκια μεταξύ τους. Το παρακάτω βίντεο περιέχει σχετικές πληροφορίες επεξήγησης:


Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: κάθε γράμμα αναπαρίσταται από τις συντεταγμένες του στον παρακάτω πίνακα. Με τη χρήση αυτού μπορείς να αποκωδικοποιήσεις τις αριθμητικές προτάσεις που ακολοθούν;


11 42 24 23 32 35 43
52 11 13 22 23 51 24 11
11 54 24 42 53    34 44 42 34    14 51 33 44 51


Τηλεγράφημα με αντίστοιχη κωδικοποίηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Μέθοδος Vigenère
Η μέθοδος του Vigenère χρησιμοποιεί μια απλή μορφή της πολυαλφαβητικής αντικατάστασης. Δηλαδή το γράμμα Α θα μπορεί να αντικατασταθεί κατά την κρυπτογράφηση, από περισσότερα από ένα γράμματα. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιείται πολλές φορές ο Κώδικας του Καίσαρα, σε συνδυασμό με μια λέξη-φράση κλειδί.


Έστω ότι θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε το κείμενο:
 GOOD_MORNING_HOW_ARE_YOU_TODAY (έβαλα την κάτω παύλα για το κενό).

Έστω λοιπόν ότι θα χρησιμοποιήσουμε για κλειδί, τη λέξη HELLO. Κάθε στήλη περιέχει τον αλγόριθμο αντικατάστασης του Καίσαρα για ένα γράμμα της λέξης κλειδί. Θα γράψουμε το κείμενό μας και από κάτω ακριβώς το κλειδί επαναλαμβανόμενο, ώστε να δημιουργήσουμε μια λέξη με ίδιο αριθμό χαρακτήρων με το αρχικό κείμενο:

Για περαιτέρω εξάσκηση αξίζει να δείτε την εφαρμογή Vigenere Cipher Widget, στη σελίδα της Ώρας του κώδικα (Code.org). Γράψε το κείμενό σου (μέχρι 140 χαρακτήρες), δώσε το κλειδί, και δες διαδραστικά την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφησή του:

Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τον παρακάτω σύνδεσμο:
Δραστηριότητα 6: Κωδικοποίηση με τη μέθοδο της Πυρσείας

Δραστηριότητα 7: Κηνύγι θησαυρού


Αποκρυπτογράφησε το μήνυμα ακολουθώντας τις οδηγίες (pdf) και τοποθέτησε τον τελικό κωδικό. 
Δραστηριότητα 8: Φτιάχνω το δικό μου αλφάβητο κρυπτογράφησης

Φτιάξε το δικό σου αλφάβητο όπως  πχ. παρακάτω:

Δραστηριότητα 9: Παιχνίδι εκμάθησης κώδικα Μορς


Τα μνημονικά σας βοηθούν να θυμάστε τον κώδικα Μορς:
Για παράδειγμα: Το γράμμα "C" στο Μορς είναι: "DASH-DOT-DASH-DOT"
Αυτό κάνει τον ήχο του: "Dah-Di-Dah-Dit"
Το μνημονικό να θυμάστε το "C" είναι "Coca Cola".....
Δοκιμάστε να πείτε τη λέξη "CO-ca CO-la" στο κεφάλι σας.
Ο ήχος της "Coca-Cola" είναι ο ίδιος ήχος με το "Dah-Di-Dah-Dit"

Βασικά, απλά πείτε τα μνημονικά καθώς ακούτε τα γράμματα morse. Θα σας βοηθήσει πραγματικά να μάθετε γρήγορα.

Δραστηριότητα 10: Παιχνίδι εκμάθησης κώδικα Μορς


Προσομοιωτής Κώδικα Μορς
Αυτό είναι ένα πρόγραμμα για προσομοίωση χρησιμοποιώντας μηχανή κώδικα Morse με καθαρό περιβάλλον εργασίας χρήστη! Δημιουργήθηκε σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, αυτό το εργαλείο θα σας βοηθήσει να μάθετε και να χρησιμοποιείτε τον κώδικα Μορς.

Δραστηριότητα 11: Παιχνίδι κρυπτογράφησης SIGABA


Η εσωτερική λειτουργία της αμερικανικής μηχανής κρυπτογράφησης SIGABA κρατήθηκε μυστική μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το έργο Cipher Capsule στοχεύει να προσφέρει μια τρισδιάστατη οπτική εκπαιδευτική εμπειρία στους χρήστες για να μάθουν για τη μηχανή SIGABA και πώς χρησιμοποιήθηκε για να αποτρέψει την αποκρυπτογράφηση των πιο μυστικών μηνυμάτων της χώρας. Το Cipher Capsule επιτρέπει στους χρήστες να κρυπτογραφούν και να αποκρυπτογραφούν μηνύματα χρησιμοποιώντας έναν εύχρηστο τρισδιάστατο προσομοιωτή της μηχανής SIGABA. Οι χρήστες μπορούν επίσης να μάθουν για το ιστορικό του μηχανήματος και τις θεμελιώδεις έννοιες της κρυπτογράφησης κατά τη χρήση της προσομοίωσης.

Δραστηριότητα 12: Παιχνίδι εκμάθησης κώδικα Μορς


Με το Κείμενο σε Μορς, μπορείτε να μεταφράσετε τα λόγια σας σε μπιπ μορς. Απλώς πληκτρολογήστε αυτό που θέλετε να πείτε και το πρόγραμμα το μεταφράζει αυτόματα σε μορς!

Δραστηριότητα 13: Εφαρμογή με κρυπτογράφηση Καίσαρα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό για να κρυπτογραφήσετε και να αποκρυπτογραφήσετε το κείμενό σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι: Vigenere και Caesar. Το Caesar Cipher εφευρέθηκε γύρω στο 100 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα. Είναι πιο εύκολο να σπάσει, αλλά και πάλι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κρυπτογραφήσετε μικρά μηνύματα. Το Vigenere Cipher επινοήθηκε το 1553 από τον Ιταλό κρυπτογράφο Giovan Battista Bellaso. Ραγίστηκε το 1854, οπότε χρειάστηκαν 300 χρόνια για να σπάσει! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να στείλετε πιο σημαντικά δεδομένα ή απλώς για διασκέδαση.

Example:

The seed: a b c d e/2/'
Applying to the word "bed" will result in: "dba".
Explanation: b + 2 = d, e + 2=b, d + 2 = a.

Extra:
The app can alternate between two seeds too and randomize already existent seeds.

Codes
https://eperson.itch.io/codes


Cipher
https://rcodemr.itch.io/cipher

Text modifier
https://acornsoft.itch.io/text-modifier
Δραστηριότητα 14: Brail μεταφραστής

Εισαγάγετε το κείμενο που χρειάζεστε μεταφρασμένο σε αμερικάνικο Braille και πατήστε το κουμπί Μετάφραση.

Δραστηριότητα 15: Code talker - μεταφραστής

Ανοίξτε το φάκελο dist και βρείτε το exe. Θα ανοίξει το πρόγραμμα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις διαφορετικούς τύπους κρυπτογράφησης (με μια στροφή στην κρυπτογράφηση που μέχρι στιγμής.

Δραστηριότητα 16: Password generator & cracker

Δραστηριότητα 17: Encrypted & Decrypted

Δραστηριότητα 18: Φτιάξε το δικό σου αλφάβητο

Αυτό είναι ένα εργαλείο που έφτιαξα για τον εαυτό μου και το κυκλοφορώ για να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε. Δημιουργεί 26 σύμβολα με βάση μια αποσπασματική προσέγγιση μιας οθόνης LED.

Μπορείτε να αλλάξετε τον ελάχιστο και μέγιστο αριθμό τμημάτων που θέλετε στα σύμβολα με το αριστερό και το δεξί πλήκτρο, κάντε κλικ σε ένα γράμμα για να το αλλάξετε με βάση αυτές τις παραμέτρους, πατήστε το πλήκτρο διαστήματος για να αλλάξετε όλα τα γράμματα.

Δεν θα πρότεινα να ρυθμίσετε την ελάχιστη ρύθμιση εξαρτημάτων πολύ ψηλά, γιατί πιθανότατα θα κολλήσει.

Δραστηριότητα 19: Morse code translator

Μπορείτε να εισάγετε οποιοδήποτε κείμενο και το πρόγραμμα θα το μετατρέψει σε κώδικα Μορς

Δραστηριότητα 20: Beat Morse code

Θέλατε ποτέ να είστε σε θέση να ακούσετε τον κώδικα Μορς και να τον καταλάβετε όπως μια κανονική γλώσσα; Τότε αυτό το παιχνίδι είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα προς αυτόν τον στόχο. Μάθετε κάθε γράμμα και επιλέξτε τον ρυθμό σας. Θέλετε να εξασκηθείτε με 5 χαρακτήρες τη φορά; Κανένα πρόβλημα. Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την απομνημόνευση χαρακτήρων; Μην ανησυχείτε, χρησιμοποιήστε το Aid Mode ενώ παίζετε και προχωρήστε με αυτόν τον τρόπο.

Δραστηριότητα 21: Morse code simulator

Αυτό είναι ένα πρόγραμμα για προσομοίωση χρησιμοποιώντας μηχανή κώδικα Morse με καθαρό περιβάλλον εργασίας χρήστη! Δημιουργήθηκε σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, αυτό το εργαλείο θα σας βοηθήσει να μάθετε και να χρησιμοποιείτε τον κώδικα Μορς.

Κωδικοποίηση / Αποκωδικοποίηση

Κωδικοποίηση / Αποκωδικοποίηση


Κωδικοποιημένο Μήνυμα:

Αποκωδικοποιημένο Μήνυμα:


Ορίστε τον πίνακα αντιστοίχισης (πχ. α β "και ΕΝΤΕR" β γ "και ΕΝΤΕR" κοκ.)