diktioipologiston

Τι είναι ένα δίκτυο;

Το δίκτυο, ως γενικός ορισμός, αποτελεί ένα σύστημα το οποίο συνδέει τοποθεσίες, αντικείμενα, ακόμα και άτομα, με την χρήση ενός μέσου, με στόχο την εξυπηρέτηση κάποιου σκοπού.

Πηγή: widipedia

Παραδείγματα δικτύων (με εικόνες)

Ανθρώπινο δίκτυο

Σχολικό Δίκτυο


Κοινωνικό Δίκτυο



Ψηφιακό Κοινωνικό Δίκτυο

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Ένα δίκτυο υπολογιστών είναι ένα σύστημα που συνδέει πολλούς υπολογιστές μεταξύ τους. Οι υπολογιστές αυτοί, που ονομάζονται κόμβοι, μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες όπως κείμενα, ήχους και εικόνες. Όταν λέμε ότι οι υπολογιστές είναι αυτόνομοι, εννοούμε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη λειτουργία άλλων υπολογιστών, όπως το να τους ανοίξουν ή να τους κλείσουν. Η μελέτη των δικτύων υπολογιστών είναι μέρος της επιστήμης της πληροφορικής, ενώ το ηλεκτρονικό υλικό που χρησιμοποιείται για τις τηλεπικοινωνίες μελετάται από την ηλεκτρονική μηχανική.

Πηγή: widipedia

Γενικά, με τον όρο «δίκτυο» αναφερόμαστε σ' ένα σύνολο συνδεδεμένων κόμβων με σκοπό τη διακίνηση ενός "αγαθού". Τα δίκτυα διακρίνονται σε διαφορετικά είδη, με βάση την απόσταση και τον τρόπο σύνδεσης μεταξύ των υπολογιστών.

Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τα είδη δικτύων που υπάρχουν:

Τοπικά (Local Area Networks - LAN)
Μητροπολιτικά (Metropolitan Area Networks - MAN)
Ευρείας Περιοχής (Wide Area Networks - WAN)

Σε αυτή την ενότητα θα επικεντρωθούμε και θα αναλύσουμε με απλά λόγια τι σημαίνει ο όρος «Τοπικό δίκτυο (LAN)», θα δούμε τα οφέλη του, τους τρόπους σύνδεσης, καθώς και τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για το στήσιμο ενός τοπικού δικτύου.
Τι είναι ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών;

Ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών (αγγλ. local area network, συντμ. LAN) είναι μια ομάδα συνδεδεμένων υπολογιστών που βρίσκονται σε μια μικρή περιοχή. Τοπικό δίκτυο μπορεί να είναι ένα δίκτυο σε ένα ή περισσότερα δωμάτια, σε ένα κτίριο ή ακόμα και σε κοντινά κτίρια. Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να συνδέουν υπολογιστές σε επιχειρήσεις, ώστε να μοιράζονται πράγματα όπως εκτυπωτές και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. 

Για παράδειγμα, το δίκτυο μιας εταιρείας που έχει αποθήκες, τμήμα παραγγελιών, λογιστήριο και άλλες υπηρεσίες στο ίδιο κτίριο είναι ένα τοπικό δίκτυο. Τα LAN ξεχωρίζουν από άλλα είδη δικτύων με βάση τρία χαρακτηριστικά: 
1. το μέγεθος, 
2. την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για να μεταδίδουν δεδομένα και 
3. τον τρόπο που είναι συνδεδεμένοι οι υπολογιστές μεταξύ τους.

Η διασύνδεση των υπολογιστών γίνεται με ειδικά καλώδια δικτύου και μια συσκευή η οποία ονομάζεται switch. Σε πολλές περιπτώσεις η σύνδεση γίνεται ασύρματα.

Πηγή: widipedia


Ειδικά προγράμματα που υπάρχουν σε κάθε υπολογιστή και τα οποία φορτώνονται κατά το άνοιγμά του, ανιχνεύουν την ύπαρξη σύνδεσης σε δίκτυο και συνδέουν τον υπολογιστή μας αυτόματα σε αυτό με την εισαγωγή βέβαια του απαραίτητου κωδικού στην περίπτωση που το δίκτυο είναι ασύρματο.


Όταν οι υπολογιστές συνδέονται σε ένα δίκτυο LAN ανταλλάσσουν μηνύματα και πληροφορίες. Γίνονται εργαλεία επικοινωνίας και οι χρήστες τους μπορούν να βλέπουν αρχεία, εικόνες και βίντεο που υπάρχουν στους άλλους υπολογιστές του δικτύου. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιούν και εκτυπωτές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Δείτε για παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου υπολογιστών στο σχολείο. Με την χρήση μιας ειδικής συσκευής που λέγεται router μπορούμε να συνδέσουμε ένα τοπικό δίκτυο με άλλα τοπικά δίκτυα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της γης. Για να γίνει αυτό ο router χρησιμοποιεί την τηλεφωνική σύνδεση.

Οφέλη του τοπικού δικτύου

Σε ένα τοπικό δίκτυο εκτός από υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν και άλλες συσκευές μεταξύ τους, για παράδειγμα οι εκτυπωτές. Σκοπός και ταυτόχρονα τα οφέλη του τοπικού δικτύου είναι o διαμερισμός εξοπλισμού (όπως εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι), η μεταφορά αρχείων/δεδομένων, καθώς και η κοινή χρήση εφαρμογών μεταξύ τους.

Η διασύνδεση πολλών δικτύων μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο δημιουργεί ένα τεράστιο δίκτυο που είναι γνωστό ως διαδίκτυο ή internet. Έτσι λοιπόν όταν λέμε internet ή διαδίκτυο  εννοούμε το δίκτυο που προκύπτει από την σύνδεση όλων των υπολογιστών παγκοσμίως με τον τρόπο που περιγράψαμε.
Πως συνδέονται οι συσκευές στο εργαστήριο πληροφορικής




Εξοπλισμός τοπικού δικτύου

Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε για την σύνδεση μεταξύ τους (ενσύρματα) είναι:

Κάρτα δικτύου (που βρίσκεται ενσωματωμένη στις θύρες του υπολογιστή - φωτογραφία 5)
Κατανεμητής (hub - φωτογραφία 2)
Καλώδιο UTP τύπου cat5 (ή και πιο πάνω) για την σύνδεση μεταξύ κάρτας και κατανεμητή (φωτογραφία 1)

Για την ασύρματη σύνδεση χρειαζόμαστε:

Ασύρματη κάρτα δικτύου (φωτογραφία 6)
Συσκευή ασύρματης πρόσβασης (Wireless Access Point ή αλλιώς εν’ συντομία WAP - φωτογραφία 4).