Kρυπτογράφηση
Αιώνιο είναι το πρόβλημα της ασφαλούς μεταφοράς – μετάδοσης ενός μηνύματος. Οι άνθρωποι αναζητούσαν και συνεχίσουν να ψάχνουν τρόπους για την ασφαλέστερη μετάδοση ενός μηνύματος. Το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιούνται προκειμένου να διασφαλιστεί πως ένα μήνυμα θα φτάσει στον παραλήπτη χωρίς να μπορέσει να το διαβάσει οποιοσδήποτε άλλος ενδιάμεσα, ονομάζεται κρυπτογραφία.
H ιστορία της κρυπτογραφίας
Η κρυπτογραφία είχε αρχικά τη μορφή τέχνης που τα μυστικά της γνώριζαν λίγοι και εκλεκτοί. Η ιστορία της κρυπτογραφίας ξεκινά περίπου το 4000 π.χ. στην αρχαία Αίγυπτο. Οι Φαραώ συνήθιζαν να γράφουν τα μηνύματά τους στο ξυρισμένο κεφάλι κάποιου σκλάβου και να τον στέλνουν στον παραλήπτη όταν τα μαλλιά του είχαν ξαναμεγαλώσει. Αυτός δεν είχε παρά να ξυρίσει το σκλάβο για να διαβάσει το μήνυμα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, προκειμένου να στείλουν ένα μυστικό μήνυμα το οποίο δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει, ακόμη και σε περίπτωση που ο μεταφορέας του συλλαμβάνονταν από τους εχθρούς, χρησιμοποιούσαν τη σκυτάλη. Έχοντας μια ίδια ακριβώς σκυτάλη, τόσο ο αποστολέας όσο και ο παραλήπτης, τύλιγαν επάνω της μια περγαμηνή και στη συνέχεια χάραζαν το μήνυμα, το περιεχόμενο του οποίου δεν γνώριζε εκείνος που τη μετέφερε. Όταν η περγαμηνή έφτανε στα χέρια του παραλήπτη, αυτός δεν είχε παρά να τυλίξει την περγαμηνή στην δική του ίδια με του αποστολέα σκυτάλη και να διαβάσει το μήνυμα.
Ο Ιούλιος Καίσαρας επινόησε έναν απλό κρυπτογραφικό αλγόριθμο για να επικοινωνεί με τους αξιωματικούς του, με μηνύματα που δεν θα ήταν δυνατόν να τα διαβάσουν και οι εχθροί του. Ο αλγόριθμος βασιζόταν στην αντικατάσταση κάθε γράμματος του αλφαβήτου με κάποιο άλλο, όχι όμως τυχαία επιλεγμένο.
Η κρυπτογράφηση αυτή μας έγινε γνωστή από τον Ρωμαίο ιστορικό Σουητώνιο, γνωστός ως
Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι η μετακίνηση των γραμμάτων του αλφαβήτου προς τα δεξιά. Κάθε γράμμα αντικαθίσταται από κάποιο άλλο με κλειδί π.χ. 3. Δηλαδή η κρυπτογράφηση ενός μηνύματος γίνεται με αντικατάσταση κάθε γράμματος από το γράμμα που βρίσκεται 3 θέσεις δεξιότερα του στο αλφάβητο. Θα μπορούσε το κλειδί να ήταν ο αριθμός 6, οπότε το κρυπτογραφημένο κείμενο που θα προέκυπτε, θα ήταν διαφορετικό. Έτσι, διατηρώντας τον ίδιο αλγόριθμο κρυπτογράφησης και επιλέγοντας διαφορετικό κλειδί παράγονται διαφορετικά κρυπτογραφημένα μηνύματα.
«Όταν έγραφε με κρυπτογράφηση, έγραφε το γράμμα B ως A, το C ως B, και τα υπόλοιπα γράμματα με αυτή την αρχή, χρησιμοποιώντας AA για το γράμμα Z»
Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος, ο οποίος ήταν ιστορικός της εποχής και το 121 μ.Χ. δημοσίευσε το έργο του «De vita Caesarum» (Περί του βίου των Καισάρων) όπου αποτελούντο από 12 βιογραφίες Ρωμαίων αυτοκρατόρων, συμπεριλαμβανομένου και του Ιούλιου Καίσαρα. Εκεί διαβάζουμε τα ακόλουθα, στη βιογραφία του Ιουλίου Καίσαρα.
Δεν έχει γίνει γνωστό ιστορικά εάν κάποιος είχε καταφέρει να «σπάσει» τη κρυπτογράφηση του Καίσαρα καθώς η πρώτη καταγεγραμμένη τεχνική κρυπτανάλυσης τέτοιων αλγορίθμων κρυπτογράφησης ήτο παραπάνω από 700 χρόνια αργότερα. Ωστόσο, πλέον γνωρίζουμε πολλές διαφορετικές τεχνικές για τέτοιους μοναλφαβητικούς (δηλαδή αντικατάσταση ενός γράμματος με ένα άλλο) συμμετρικούς (δηλαδή με το ίδιο κλειδί για κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση) αλγορίθμους.
Βάσει του παραπάνω υποδείγματος θα μπορούσατε να κρυπτογραφήσετε τη λέξη "ΝΕΟ" ως "ΠΘΣ".
Προφανώς, δεν αρκεί να ξέρει ότι ο κατάλληλος αλγόριθμος αποκρυπτογράφησης είναι η ολίσθηση των γραμμάτων του αλφαβήτου προς τα αριστερά, αλλά πρέπει να γνωρίζει και πόσες θέσεις χρειάζεται να τα ολισθήσει. Πρέπει να γνωρίζει το κλειδί, που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο αριθμός 3.
Αν και η κρυπτογράφηση του Καίσαρα είχε σταθερό «κλειδί» (αντικατάσταση με τρεις χαρακτήρες πιο μπροστά από το γράμμα που θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε), όπως είδαμε νωρίτερα, άλλοι Ρωμαίοι ηγέτες είχαν μικρές παραλλαγές του (όπως η παραλλαγή του Ο. Αυγούστου με ένα γράμμα πίσω). Γι’αυτό, χρησιμοποιούσαν δίσκους παρόμοιους με αυτόν που βλέπετε παρακάτω για να κάνουν γρήγορα αυτή την αντικατάσταση χαρακτήρων.
Σίγουρα η κρυπτογράφηση του Καίσαρα δεν είναι κάτι το πολύπλοκο ή δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί μπορεί εύκολα να «σπάσει». Αλλά όπως προαναφέραμε, και σε αυτή τη περίπτωση, δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά που να δείχνει ότι κάποιος κατάφερε να υποκλέψει και να αποκρυπτογραφήσει τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, άρα για την εποχή του φαίνεται ότι δούλεψε αποτελεσματικά. Από τη δική μας πλευρά, η συγκεκριμένη κρυπτογράφηση αποτελεί τη βάση για πολλές νεότερες και έτσι είναι απαραίτητο να τη γνωρίζει κανείς.
Υλικό
Παράδειγμα
Σε αυτό το παράδειγμα, η φράση «ήρθα, είδα, κατέκτησα» γίνεται «L FDPH, L VDZ, L FRQTXHUHG» μόλις κωδικοποιηθεί με μετατόπιση 3.
Εάν αντιστοιχίσετε αριθμούς στο γράμμα έτσι ώστε A=0, B=1, C=2, κ.λπ., η κρυπτογράφηση και η αποκρυπτογράφηση του κρυπτογράφησης μπορούν επίσης να μοντελοποιηθούν μαθηματικά με τον τύπο:
E n (c) = (x + n) λειτουργία 26
θέση (από 1 έως 26) = (γράμμα (από Α έως Ζ) + μετατόπιση (από 1 έως 25))
όπου x είναι η τιμή του αρχικού γράμματος με τη σειρά του αλφαβήτου, n είναι η τιμή της μετατόπισης και 26 είναι ο αριθμός των γραμμάτων του αλφαβήτου. Σε αυτόν τον τύπο το n είναι θετικό κατά την κρυπτογράφηση και αρνητικό κατά την αποκρυπτογράφηση. Μια μετατόπιση 0 ή 26 προφανώς θα είχε ως αποτέλεσμα την απουσία κρυπτογράφησης καθώς τα γράμματα απλώς θα μετατοπίζονταν στην αρχική τους θέση.
Παράδειγμα: Κρυπτογράφηση του Καίσαρα με θέση 4 και μετατόπιση 3
Σπάζοντας τον κρυπτογράφηση
Ο κρυπτογράφηση του Καίσαρα, αν και εύλογα αποτελεσματικός στη ρωμαϊκή εποχή της ακμής του, είναι τώρα ένας από τους πιο εύκολους κρυπτογραφικούς κώδικες να σπάσει. Το σπάσιμο μιας κρυπτογράφησης μεθόδου Caesar ακολουθεί συνήθως ένα από τα τρία σενάρια ανάλογα με την ποσότητα γνώσης που έχει ο επιτιθέμενος κρυπτοαναλυτής:
- Ο κρυπτοαναλυτής γνωρίζει ότι ο κρυπτογράφησης είναι κρυπτογράφηση του Καίσαρα.
- Ο κρυπτοαναλυτής γνωρίζει ότι η κρυπτογράφηση είναι κρυπτογράφηση υποκατάστασης, αλλά όχι κρυπτογράφηση του Καίσαρα.
- Ο κρυπτοαναλυτής αγνοεί τελείως το είδος της κρυπτογράφησης που αντιμετωπίζει.
Σε όλα τα προτεινόμενα σενάρια, υποθέτοντας ότι ο κρυπτογράφηση βασίζεται σε μια απλή αριθμητική μετατόπιση, ο κώδικας μπορεί πολύ εύκολα να σπάσει χρησιμοποιώντας μια επίθεση ωμής δύναμης (δοκιμάζοντας όλες τις πιθανές μετατοπίσεις και προσδιορίζοντας ποια λειτουργεί). Στην περίπτωση ενός κλειδωμένου κρυπτογράφησης του Καίσαρα, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, αν και εξακολουθούν να είναι σχετικά εύκολο να σπάσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι διάσπασης του κώδικα:
Μια μέθοδος είναι να δημιουργήσετε μια λίστα λέξεων που θα μπορούσαν να είναι η πιθανή φράση-κλειδί και να επιχειρήσετε μια brute force.
Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση ανάλυσης συχνότητας. Αυτή είναι η τυπική μέθοδος για τη διάσπαση οποιουδήποτε κρυπτογράφου αντικατάστασης. Τα πιο κοινά γράμματα στο αγγλικό αλφάβητο είναι τα E και T, επομένως πιθανότατα αντιπροσωπεύονται από τα πιο κοινά γράμματα στον κρυπτογράφηση.
Φωτόδεντρο
Στόχος της μυστικής αυτής εταιρείας ήταν ο συντονισμός αλλά και η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και η απελευθέρωση των Ελλήνων. Οι πρωτεργάτες της βάσισαν το μοντέλο οργάνωσής της στις μυστικές οργανώσεις της εποχής και αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας της είναι που εξηγεί εν μέρει τον περιορισμένο και -πολλές φορές- αμφίσημο χαρακτήρα των τεκμηρίων που άφησε πίσω της.
Για να μπορέσουμε σιγά- σιγά να μπούμε στη λογική του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των μελών της Φιλικής Εταιρείας θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τον κρυπτογραφικό κώδικα που είχαν εφεύρει.
Αρχικά, λοιπόν, οι Φιλικοί χρησιμοποιούσαν τα γνωστά γράμματα του αλφαβήτου αλλά με φωνητική αξία διαφορετική. Πιο αναλυτικά το κρυπτογραφικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας είχε ως εξής:
Επειδή, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να «σπάσει» εύκολα κάπου εδώ αρχίζει η κρυπτογράφηση. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από το αλφάβητο λείπουν τα γράμματα Η και Υ τα οποία αντικαθιστούσε συνήθως το Ι για να γίνεται πιο σύνθετη η αποκρυπτογράφηση.
Επίσης υπάρχουν και οι παρακάτω «πονηριές». Σε κάποιες απεικονίσεις του αλφάβητου το ΟΥ μπαίνει στη θέση του Ω το οποίο αντικαθιστούσαν με τον αριθμό 8 που ίσχυε για το Ο (όμικρον). Τα γράμματα Ξ και Ψ τα αντικαθιστούσαν με το ΚΣ και το ΠΣ και συνεπώς η κρυπτογράφηση τους είναι το «άθροισμα» αυτών των γραμμάτων που αμέσως γινόταν 4α και 9α αντίστοιχα.
Αν έχετε χρόνο θα μπορούσατε και εσείς να αποκρυπτογραφήσετε το: γ35343 ωβη3οω3η !
Σημαντικά πρόσωπα και τοποθεσίες πίσω από κωδικές ονομασίες
Έτσι, σε ότι αφορά τα πρόσωπα,
ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ήταν ο Α.Β.
ο Νικόλαος Σκουφάς ήταν ο Α.Γ.
ο Εμμανουήλ Ξάνθος ήταν ο Α.Ζ.
Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης = Καλός
ο Καποδίστριας = ο Ευεργετικός,
ο Παπαφλέσσας = ο Αρμόδιος.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό ένα κρυπτογραφημένο αλφάβητο ήταν μια καλή αρχή αλλά από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό. Έτσι τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας είχαν δημιουργήσει και μια σειρά από κωδικές ονομασίες για πρόσωπα, τοποθεσίες ακόμα και πράγματα που είχαν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη του αγώνα.
Έτσι, σε ότι αφορά τα πρόσωπα,
ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ήταν ο Α.Β.
ο Νικόλαος Σκουφάς ήταν ο Α.Γ.
ο Εμμανουήλ Ξάνθος ήταν ο Α.Ζ.
Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης = Καλός
ο Καποδίστριας = ο Ευεργετικός,
ο Παπαφλέσσας = ο Αρμόδιος.
Κάποιο σημαντικό πρόσωπο θα μπορούσε να έχει ακόμα και αριθμούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ο 113,
ο Αναγνωσταράς ήταν ο 108,
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ήταν ο 110,
Οι Πρόκριτοι του Μοριά = Εκδικητικοί,
οι Φαναριώτες = Οινοπόται
οι Αρχιερείς της Συνόδου =Δυστυχείς
ρώσος αυτοκράτορας Αλέξανδρος = φιλάνθρωπος!
Πέρα από τα πρόσωπα, ωστόσο, σημαντικό ρόλο είχαν και τα πράγματα οπότε άξιζαν κι αυτά τη δική τους κρυπτογράφηση.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821»
«βροχή» ήταν η Μυστική Αρχή της Εταιρείας,
«προίκα» ήταν η στρατιωτική βοήθεια,
«τραγουδιστής» ήταν το κανόνι,
«αγκάθι» ήταν ο εχθρός,
«δακτυλίδιον» η λόγχη,
«δένδρα» τα τουφέκια,
«κύκλωψ» ο κατάσκοπος,
«ίππος» το μικρό καράβι-βάρκα,
«καμήλα» το εμπορικό πλοίο,
«ελέφας» το καράβι,
«κοπάδι» ο στόλος,
«νότες» τα πολεμοφόδια,
«ποιηταί» οι Έλληνες του στόλου,
«σύννεφα» τα μέλη της Εταιρείας και
«χορευταί» τα κλέφτικα στρατεύματα!
Τέλος, χρησιμοποιούσαν αριθμούς για να μιλήσουν για ένα μέρος. Το 2 ήταν η Πελοπόννησος, το 5 ήταν οι Σπέτσες, το 6 η Ύδρα, το 20 τα Γιάννενα, το 26 η Ρούμελη, το 39 το Βουκουρέστι, το 51 το Γαλάτσι, το 62 η Κωνσταντινούπολη, το 66 η Μυτιλήνη, το 68 η Σμύρνη και το 83 η Τεργέστη!
Προφορική κρυπτογράφηση
Και επειδή όλα τα παραπάνω στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούσαν γραπτά μηνύματα είναι καιρός να περάσουμε και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ήταν ίσως και το πλέον επικίνδυνο κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των μυημένων επαναστατών της Φιλικής Εταιρείας.
Όταν δύο άτομα συναντιόνταν και ήθελαν να εξακριβώσουν αν ο συνομιλητής τους είναι μυημένος χρησιμοποιούσαν τον παρακάτω συνθηματικό τρόπο:
Ο ένας (πάντα όσο τον δυνατόν πιο διακριτικά γινόταν) έβαζε την αριστερή παλάμη του μέσα στη δεξιά κι έκανε τάχα, πως έπλενε τα χέρια του. Ο άλλος έπρεπε αμέσως να βάλει τα δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριά μέσα στην αριστερή χούφτα.
Αν ο πρώτος ήθελε να κουβεντιάσει για ζητήματα της Φιλικής έπρεπε πρώτα να βάλει κι αυτός τα δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού στην αριστερή του παλάμη και μετά να πιάσει και τα δύο χέρια του συντρόφου του, λέγοντας:
- Έχεις κανένα τσιγάρο;
Ο δεύτερος έπρεπε απαραίτητα ν’ απαντήσει: - Τσιγάρο; Όχι! Έχω όμως τσαρούχι!...
Επίσης, αν κάποιος μετέφερε ένα προφορικό μήνυμα σε κάποιον άλλον του έκανε νεύμα με το χέρι (φέρνοντας το δάχτυλο στο κάτω χείλος) ότι θέλει να του μιλήσει. Αν εκείνος ήταν μυημένος «απαντούσε» κινώντας το χέρι του προς το πτερύγιο του αυτιού του, για να δηλώσει έτσι ότι είναι πρόθυμος να ακούσει!
Στη συνέχεια, πιάνονται από τα χέρια και ο πρώτος έλεγε:
- Από πολύ το επιθυμούσα!
- Και εγώ ομοίως, απαντούσε ο δεύτερος....
Έπειτα για επιβεβαίωση έλεγαν και μερικά συνθηματικά γράμματα τόσο ο κομιστής του μηνύματος όσο και ο… δέκτης:
Ο πρώτος φιλικός έλεγε: λ
Ο δεύτερος πρόσθετε: α
Ο πρώτος: ν
Ο δεύτερος: τ
Ο πρώτος: ο
Ο δεύτερος: ν.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν η λέξη που προέκυπτε από τον συγκεκριμένο «διάλογο» -το «λαντον»- είχε κάποιο ειδικό νόημα ή ήταν τυχαίο άθροισμα των έξι γραμμάτων. Με τον ίδιο τρόπο, οι ιερείς αναγνωρίζονταν μεταξύ τους, σχηματίζοντας τη λέξη: «Χακίκι».
Διαδικτυακές ασκήσεις
Συμπληρώστε τα κενά αξιοποιώντας το Κρυπτογραφικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρίας! Κρυπτογράφησε το μήνυμα και στείλε το με ασφάλεια! Έτσι δεν θα μπορέσει να το διαβάσει εύκολα κάποιος εκτός και αν έχει τον μυστικό κώδικα, το κλειδί αποκρυπτογράφησης όπως το λέμε στην ορολογία της Πληροφορικής.
Άσκηση 3
Άσκηση 3
Σήμερα πού χρησιμοποιείται η κρυπτογράφηση;
Έχοντας υπόψη ότι η λεπτομερής επεξήγηση, αλλά και η κατανόηση της λειτουργίας των σύγχρονων μεθόδων κρυπτογράφησης απαιτεί προχωρημένες γνώσεις, θα αρκεστούμε να αναφέρουμε ότι αν δεν υπήρχαν οι διάφορες τρόποι (αλγόριθμοι) κρυπτογράφησης, θα ήταν αδύνατο να μεταδοθεί οποιοδήποτε μήνυμα με ασφάλεια, δε θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις τράπεζες κτλ.
1. να ανακαλύψουν την χρησιμότητα της κρυπτογράφησης σε διάφορους τομείς της ζωής μας
2. να αναγνωρίσουν τον αλγοριθμικό χαρακτήρα της κρυπτογράφησης-αποκρυπτογράφησης
3. να εφαρμόζουν διάφορους γνωστούς κώδικες κρυπτογράφησης Μορς, Καίσαρα κ.ά
4. να δημιουργούν δικούς τους κώδικες κρυπτογράφησης
4. να δημιουργούν δικούς τους κώδικες κρυπτογράφησης
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΟ
Προγράμματα κρυπτογράφησης
Portable text encryption
Η δωρεάν και ανοικτού κώδικα εφαρμογή Portable Text Encryption, αποτελεί μια απλή και εύκολη λύση για την κρυπτογράφηση κειμένου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ασφαλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και γενικά την ανταλλαγή μηνυμάτων σε διάφορες πλατφόρμες messaging. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των δεδομένων σε USB Flash. Το Portable Text Encryption υποστηρίζει τα πιο δυνατά πρότυπα κρυπτογράφησης δεδομένων
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΔΩ 8,28 MΒ
Cryptii
Μέθοδος κατά την οποία κάθε γράμμα στο απλό κείμενο αντικαθίσταται από ένα γράμμα ορισμένου αριθμού θέσεων κάτω από το αλφάβητο. Η μέθοδος πήρε το όνομά της από τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος τη χρησιμοποιούσε στην ιδιωτική του αλληλογραφία.
Cryptola
Το Cryptola είναι ένα ισχυρό, εύχρηστο και δωρεάν εργαλείο κρυπτογράφησης αρχείων για τα Windows. Είναι φορητό, δηλαδή δε χρειάζεται εγκατάσταση, και αποτελεί μια εξαίσια λύση για να προστατεύεις τα αρχεία σου με κωδικό.
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΔΩ 15 KΒ
Paranoia text encryption
Με το «Paranoia Text Encryption», μπορείτε να δημιουργήσετε εντελώς δωρεάν κρυπτογραφημένα κείμενα και να τα χρησιμοποιήσετε για ανταλλαγή απόρρητων εγγράφων, κωδικών κτλ χωρίς την φοβία να πέσουν σε ξένα χέρια. Χρησιμοποιεί τη πλέον «άσπαστη» κρυπτογράφηση AES 256bit αλλά και άλλες πολύ δυνατές όπως Blowfish 448bit, RC6 256bit, Serpent 256bit, Twofish 256bit. Η διαδικασία κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης είναι πολύ απλή:
Κρυπτογράφηση:
- Βάζετε έναν κωδικό της αρεσκείας σας στο πάνω πλαίσιο που αναγράφει «Password»
- Γράφετε ή επικολλάτε το κείμενο στο κενό πλαίσιο με το πράσινο περίγραμμα.
- Πατήστε το κουμπί κρυπτογράφησης «Encrypt» και το κρυπτογραφημένο κείμενο θα εμφανιστεί κάτω, στο κενό πλαίσιο με το κόκκινο περίγραμμα.
Αποκρυπτογράφηση:
- Βάλτε πάλι το Password
- Επικολλήστε το κρυπτογραφημένο κείμενο στο κενό πλαίσιο με το κόκκινο περίγραμμα.
- Πατήστε το κουμπί αποκρυπτογράφησης «Decrypt» και το κρυπτογραφημένο κείμενο θα αποκρυπτογραφηθεί στο πράσινο πλαίσιο.
Password generator
To Password Generator είναι ένα μικρό αλλά χρήσιμο δωρεάν πρόγραμμα για Windows, με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε σε δευτερόλεπτα ισχυρούς κωδικούς για οποιαδήποτε υπηρεσία θέλετε.
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΔΩ 160 KΒ
RandPass
Το RandPass είναι μια μικρή εφαρμογή σχεδιασμένη ειδικά για δημιουργία τυχαίων και ισχυρών κωδικών πρόσβασης. Έχει ένα «έξυπνο» UI (περιβάλλον εργασίας) όπου τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που μας παρέχει μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελάχιστα μόνο βήματα.
Το εργαλείο αυτό προσφέρει έναν πίνακα προεπισκόπησης, ώστε να μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε τους κωδικούς που δημιουργήσαμε.
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΔΩ 1,74 KΒ
Glyph generator
Το Glyph Generator είναι μια διαδικαστική γεννήτρια γλυφών. Μπορεί να δημιουργήσει τυχαία σύνολα (αλφάβητα) γλυφών για χρήση σε παιχνίδια, οικοδόμηση κόσμου ή απλώς για διασκέδαση. Διαθέτει ένα σύνολο παραμέτρων που μπορούν να κάνουν τα γλυφά που δημιουργούνται να φαίνονται πολύ διαφορετικά σε κάθε τρέξιμο. Υπάρχει μια επιλογή εξαγωγής ολόκληρου του αλφαβήτου ως αρχείο PNG.
https://madequa.itch.io/glyph-generator
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΔΩ 4 MΒ
Παιχνίδια κρυπτογράφησης
Discover crypt
Γεια σας και καλώς ήρθατε στο Discover Crypt, ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί για να εισάγει γνώσεις σε επίπεδο αρχαρίων σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κρυπτολογία. Το Discover Crypt απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μάθουν, αλλά είναι εξαιρετικό για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κρυπτολογία σε μια καριέρα, ως χόμπι ή στην εκπαίδευση. Το παιχνίδι αποτελείται από τρία επίπεδα που περιέχουν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα για να αποκρυπτογραφήσει ο παίκτης ως πρακτική.
Scratch παιχνίδια κρυπτογράφησης Καίσαρα
Πολλά παιχνίδια κρυπτογράφησης με τη μέθοδο του Καίσαρα.