pchistory

H ιστορία των υπολογιστών

Στην ενότητα αυτή θα ανακαλύψουμε την ιστορία των υπολογιστών μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Θα δούμε μαζί τους πρώτους υπολογιστέες και πως εξελίχτηκαν μέσα στο χρόνο μέχρι σήμερα.

Σταθμοί στην ιστορία των υπολογιστών

https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6643

Η ιστορία των υπολογιστικών μηχανών ξεκινάει από πάρα πολύ παλιά, γύρω στο 500 π.χ. που παρουσιάζεται ο άβακας (το γνωρίζουμε περισσότερο ως αριθμητήριο με χάντρες), με το πιθανότερο αρχικά στην Κίνα.

Όμως οι πρώτοι μηχανισμοί, που τηρουμένων των αναλογιών, μπορούν να θεωρηθούν ότι μοιάζουν με τους σύγχρονους αναλογικούς υπολογιστές, είναι οι αστρολάβοι. Οι αστρολάβοι χρησιμοποιήθηκαν για την παρατήρηση των αστέρων και τον προσδιορισμό του ύψους τους από τον ορίζοντα. Ένας τέτοιος μηχανισμός βρέθηκε περίπου το 1900, από Καλύμνιους σφουγγαράδες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ο μηχανισμός αυτός που είναι γνωστός σαν ο “Μηχανισμός των Αντικυθήρων” (87 π.χ.), είναι μια αστρονομική συσκευή, που λειτουργούσε σαν ένας φορητός ημερολογιακός υπολογιστής σταθερού προγράμματος. Ο μηχανισμός αποτελούταν από ένα κέλυφος, με ενδεικτικούς πίνακες στην εξωτερική του επιφάνεια και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα οδοντωτών τροχών στο εσωτερικό.
Βίντεο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Αργότερα έρχεται η περίοδος από τον 17ο αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από το πλήθος των ανακαλύψεων σε όλους τους τομείς των επιστημών. Ορισμένοι από τους πλέον διακεκριμένους μαθηματικούς της εποχής ασχολήθηκαν κάποια στιγμή της ζωής τους με το πρόβλημα του “μηχανικού υπολογισμού”. Η πρώτη προσπάθεια στον τομέα αυτό είναι του Γερμανού καθηγητή μαθηματικών και αστρονομίας Wilhelm Schickard. Το “υπολογιστικό ρολόι” του Schickard στηριζόταν σε απλά συστήματα τροχών και είχε την δυνατότητα να εκτελεί και τις τέσσερις πράξεις. Τα σχέδια του όμως, δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

H συνέχεια ήρθε από τον μεγάλο μαθηματικό Blaise Pascal. Ο Pascal κατασκεύασε μια αριθμομηχανή, την πασκαλίνα, η οποία στηριζόταν στις ίδιες αρχές με αυτή του Schickard. Συστήματα γραναζιών εκτελούσαν τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις.

Στη συνέχεια ο Άγγλος Leibnitz κατασκεύασε μια μηχανή που στηριζόταν σε κυλίνδρους με άνισα δόντια και αποτέλεσε πρότυπο για τις επόμενες εξελιγμένες αριθμομηχανές. Φτάνουμε έτσι στον εκκεντρικό Άγγλο μαθηματικό και μηχανικό Charles Babbage ο οποίος έφτιαξε το 1812 την πρώτη του διαφορική μηχανή.

Αργότερα ο Babbage στράφηκε στην αναζήτηση μιας άλλης μηχανής, μη εξειδικευμένης σε επιστημονικά προβλήματα, αλλά ικανής να εκτελέσει οποιαδήποτε λειτουργία της ζητηθεί. Ο υπολογιστής αυτός ονομάστηκε Αναλυτική μηχανή και οι λειτουργίες που θα εκτελούσε, καθώς και τα διάφορα μέρη της μηχανής, περιγράφηκαν αναλυτικά. Συγκεκριμένα η μηχανή προέβλεπε:

α) Μια μνήμη για την αποθήκευση των δεδομένων
β) Ένα “μύλο” ικανό να εκτελεί τις αριθμητικές πράξεις
γ) Μια μονάδα ελέγχου, η οποία θα καθοδηγεί το μύλο
δ) Μονάδες εισόδου-εξόδου

Η πρώτη γενιά ηλεκτρονικών υπολογιστών (1946 – 1958)

Οι ανάγκες του πολέμου (στα μέσα του 20ου αιώνα ) για πολύπλοκους υπολογισμούς σε προβλήματα βαλλιστικής, μεταφοράς, διοίκησης και άλλα, κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη κατασκευής μιας ικανής υπολογιστικής μηχανής. Ο πρώτος υπολογιστής, ο Z3 του Γερμανού καθηγητή Kornad Zuse, κατασκευάστηκε το 1941 και λειτουργούσε κάτω από την επίβλεψη ενός εξωτερικού προγράμματος σε διάτρητη χαρτοταινία. Διέθετε μια μνήμη των 64 λέξεων και οι πράξεις γινόταν στο δυαδικό σύστημα με κινητή υποδιαστολή. Η μηχανή αυτή καταστράφηκε στον βομβαρδισμό του Βερολίνου το 1944.

Την ίδια χρονιά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Harvard, γεννιόταν ο Mark I. Ο Mark I ήταν προϊόν συνεργασίας του φυσικού Howard Aiken και της IBM. Ο υπολογιστής αυτός αν και ήταν μια τερατώδης μηχανή, που έκανε φοβερό θόρυβο και χαλούσε πολύ συχνά, λειτούργησε μέχρι το 1959, ενώ σήμερα εκτίθεται στο πανεπιστήμιο του Harvard.

Το πρώτο πρότυπο μηχανήματος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πραγματικός ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν ο γενικής χρήσης υπολογιστής ABC που δημιουργήθηκε από την ανάγκη λύσης μεγάλων συστημάτων εξισώσεων. Ο υπολογιστής αυτός χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες κενού ως βασικό στοιχείο και δυαδικό σύστημα. Ήταν επινόηση των John Vincent Atanasoff και Clifford Berry. Το επόμενο βήμα ήταν ο ENIAC (Electronic Numerical Intergrator And Calculator). Η μηχανή αποτελούνταν από 19.000 τριόδους λυχνίες, κατανάλωνε ενέργεια της τάξης των 200KW, καταλάμβανε ένα χώρο 270 τ.μ. και ζύγιζε 30 τόνους. Ήταν 2.000 φορές πιο γρήγορος από τον Mark I επιτυγχάνοντας 300 πολλαπλασιασμούς ανά δευτερόλεπτο. Ο ENIAC είχε ένα σοβαρό μειονέκτημα, κάθε φορά που επρόκειτο να εκτελεστεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα, έπρεπε ένα μεγάλο μέρος του να “ξηλωθεί” και να επανασυνδεθεί κατάλληλα, μια και οι εντολές του δεν φυλάσσονταν εσωτερικά, αλλά επιτυγχάνονταν με μεταβολές σε εξωτερικές καλωδιώσεις.

Ήταν φανερό ότι η εξέλιξη των μηχανών αυτών δεν ήταν σε καλό δρόμο και χρειαζόταν αναθεώρηση των βάσεων σχεδίασης για να γίνουν πιο ευέλικτες και γρήγορες. Αυτό το έκανε ο John Von Neuman, ο οποίος έθεσε τις βάσεις ενός νέου ηλεκτρονικού υπολογιστή, του EDVAC, που ήταν οι εξής:

α) Θα χρησιμοποιηθεί μόνο η δυαδική αριθμητική
β) Στην μνήμη θα αποθηκεύονται τα δεδομένα αλλά και το πρόγραμμα που θα εκτελεστεί

Μετά τις δημοσιεύσεις του Neuman, πολλές ομάδες ερευνητών ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για την κατασκευή υπολογιστών βασισμένων στις παραπάνω αρχές. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν να κατασκευαστούν μερικά σημαντικά υπολογιστικά συστήματα όπως οι EDVAC, EDSAC, UNIVAC-1, 701 IBM, 102D, D-100, GE-210, GAMMA 3. Ο πιο σημαντικός από τους υπολογιστές αυτούς ήταν ο UNIVAC-1 (UNIVersal Automatic Computer) ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν υπολογιστής σταθμός. Αυτό γιατί με την παραγωγή του στις αρχές της δεκαετίας του 50, σηματοδοτεί την εισαγωγή των υπολογιστών στην αγορά και κατ’ επέκταση την εκκίνηση της ξέφρενης κούρσας που οδήγησε στην μεγάλη σημερινή ανάπτυξη των υπολογιστών.

Επίσης, την περίοδο αυτή κατασκευάστηκε το πρώτο τρανζίστορ (1947), που αποτέλεσε τη βάση για τους υπολογιστές της δεύτερης γενιάς.

Ένα τρανζίστορ μπορεί να λειτουργήσει ως διακόπτης ή πύλη για ηλεκτρονικά σήματα, ανοίγοντας και κλείνοντας μια ηλεκτρονική πύλη πολλές φορές το δευτερόλεπτο. Διασφαλίζει ότι το κύκλωμα είναι ενεργοποιημένο εάν το ρεύμα ρέει και απενεργοποιείται εάν δεν είναι. Τα τρανζίστορ χρησιμοποιούνται σε πολύπλοκα κυκλώματα μεταγωγής που περιλαμβάνουν όλα τα σύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Η δεύτερη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1958 – 1964)

Η δεύτερη γενιά των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών χαρακτηρίζεται από την αντικατάσταση των τριόδων λυχνιών από τα τρανζίστορ. Η εισαγωγή του τρανζίστορ προσφέρει μια σημαντική μείωση του όγκου των μηχανών με ταυτόχρονη ελάττωση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της ταχύτητας των υπολογισμών. Οι πρώτες μηχανές της εποχής αυτής ήταν η σειρά 1401 της IBM και η μηχανή GAMMA 60 της Bull.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο της 2ης γενιάς είναι η εμφάνιση των πρώτων γλωσσών υψηλού επιπέδου, για την συγγραφή προγραμμάτων εφαρμογών, εξέλιξη καθοριστικής σημασίας για τη γρήγορη διάδοση των Η/Υ. Το 1957 παρουσιάζεται από τον John Backus ο πρώτος μεταγλωττιστής της Fortran, ενώ λίγο αργότερα η γλώσσα Cobol. Πρέπει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με την ανάπτυξη των συστημάτων 2ης γενιάς εμφανίστηκε και μια νέα βιομηχανία που βασίστηκε στην ιδέα της ολοκλήρωσης τρανζίστορ και άλλων στοιχείων, σε κυκλώματα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα μικτό τεμάχιο πυριτίου ή chip όπως και επικράτησε τελικά.

Έτσι αν και κατά τη χρονική περίοδο της 2ης γενιάς σημειώθηκαν εμπορικές αποτυχίες, στην πραγματικότητα τέθηκαν οι τεχνικές βάσεις που επέτρεψαν την μετέπειτα, χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης, λόγω της εισαγωγής του τρανζίστορ, οι δυνατότητες των υπολογιστών της γενιάς αυτής έφτασαν σε ταχύτητα τις 200.000 εντολές /δευτερόλεπτο και χωρητικότητα κεντρικής μνήμης 32.000 χαρακτήρες, που όμως αποτελούνταν από μαγνητικούς δακτυλίους.

Η τρίτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1964 – 1971)

Η τρίτη γενιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών χαρακτηρίζεται από τη μερική αντικατάσταση του τρανζίστορ και των άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα συγκεντρώνουν μέσα σε μια μικρή επιφάνεια της τάξεως του 1-2εκ. πάρα πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία (τρανζίστορ, διόδους κ.τ.λ.).

Η είσοδος των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων έδωσε νέες δυνατότητες στους κατασκευαστές, τέτοιες ώστε να χαρακτηριστεί σαν η επανάσταση στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αρχή έγινε στις 7 Μαρτίου 1964 όταν η IBM παρουσίασε την σειρά 360 (“υπολογιστής όλων των διευθύνσεων”). Η παρουσίαση αυτή είχε δύο άμεσα αποτελέσματα:

α) Το ξεκίνημα μιας κούρσας μεταξύ των ανταγωνιστών για κάτι ανάλογο
β) Τη συνειδητοποίηση του πραγματικού προβλήματος των υπολογιστών, του λογισμικού

Ο IBM 360 ήταν ο πρώτος υπολογιστής, ο οποίος διέθετε “λειτουργικό σύστημα”, ένα πρόγραμμα επόπτη, που ήταν επιφορτισμένο με το συγχρονισμό των διαφόρων οργάνων και την εκτέλεση των προγραμμάτων των χρηστών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του IBM 360 ήταν η εισαγωγή και χρήση των μαγνητικών δίσκων, γεγονός που χαρακτηρίζει επίσης την τρίτη γενιά των υπολογιστών. 

Την εποχή αυτή η CDC κατασκεύασε το μοντέλο 3600 και λίγο αργότερα το 6600 που ήταν ο ισχυρότερος υπολογιστής την περίοδο 60 – 75, ικανός να εκτελεί πολλά εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο και χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε στρατιωτικές υπηρεσίες και την μετεωρολογία. 
Την περίοδο της τρίτης γενιάς εμφανίστηκαν και οι μίνι υπολογιστές σαν απάντηση στην ανάγκη για μικρότερους και φθηνότερους υπολογιστές, που ζητούσαν οι μικρότερες επιχειρήσεις. Την εποχή αυτή όμως παρουσιάζεται μεγάλη ανάπτυξη και στο λογισμικό (software). Αναπτύσσονται και βελτιώνονται οι γλώσσες υψηλού επιπέδου (Cobol, Algol, Fortran κλπ) και ενσωματώνονται στα νέα λειτουργικά συστήματα. Επίσης αυτή την εποχή κάνει και την εμφάνιση σε πρακτική εφαρμογή η ιδέα του καταμερισμού του χρόνου (timesharing), που είχε αρχικά αναπτυχθεί στο MIT. Με την βοήθεια αυτής της τεχνικής δίδεται στον κάθε χρήστη η ψευδαίσθηση ότι ο υπολογιστής ασχολείται συνέχεια μαζί του ενώ στην πραγματικότητα του δίδεται μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού χρόνου, που όμως είναι αρκετό για τις δυνατότητες του υπολογιστή.

Συμπερασματικά, οι μηχανές της τρίτης αυτής γενιάς έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο με κύριες μνήμες ημιαγωγών της τάξης των δύο εκατομμυρίων χαρακτήρων, ενώ έγινε αντιληπτή και η ανάγκη σοβαρής αντιμετώπισης της δημιουργίας προγραμμάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των πρώτων οίκων λογισμικού.

Η τέταρτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1971 μέχρι σήμερα)

Η γενιά αυτή χαρακτηρίζεται από πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Κατ’ αρχήν από την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων LSI (Large Scale Integration) και VLSI (Very Large Scale Integration), κυκλωμάτων δηλαδή που ενσωματώνουν χιλιάδες ηλεκτρονικά στοιχεία σε επιφάνειες της τάξης του 1-2εκ. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου μείωση του όγκου και του κόστους και αύξηση της χωρητικότητας της μνήμης και της ταχύτητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της εποχής είναι η εισαγωγή της λεγόμενης παράλληλης επεξεργασίας που στην κυριολεξία “εκτοξεύει” την υπολογιστική ισχύ στα δισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο. Αν και παλαιότερα η παράλληλη επεξεργασία αποτελούσε μονοπώλιο των υπερυπολογιστών, στις μέρες μας όλα σχεδόν τα μικρά συστήματα κάνουν χρήση παράλληλης επεξεργασία, ανεβάζοντας κατακόρυφα την υπολογιστική τους ισχύ. 

Στις αρχές της περιόδου αυτής αναπτύσσεται στο κέντρο ερευνών της Xerox η ιδέα των γραφικών περιβαλλόντων χρήστη (GUIs-Graphical User Interface). Σύμφωνα με αυτά, η επικοινωνία ανθρώπου μηχανής γίνεται ιδιαίτερα φιλική, μια και οι εντολές προς τον υπολογιστή δίδονται μέσω χειρισμού εικονιδίων, παραθύρων κλπ. Περιβάλλοντα, που ως γνωστόν, σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Το πιο βασικό όμως χαρακτηριστικό της τέταρτης γενιάς είναι η τεράστια ανάπτυξη των μικροϋπολογιστών και ιδιαίτερα των προσωπικών υπολογιστών (PCs – Personal Computers).

Παρακάτω μέσα από φωτογραφικό υλικό θα δούμε την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών ανά χρονιά. 

1971 - ΙΒΜ 370

1975 - ALTAIR 8800

1976 - APPLE I

1977 - APPLE II

1978 - IBM PORTABLE (first laptop)

1979 - Texas Instruments TI 99/4 microcomputer
1981 - FIRST PC IBM (πρώτος προσωπικός υπολογιστής όπως τους ξέρουμε)
1982 - COMMODORE 64

1983 - APPLE LISA COMPUTER

1984 - APPLE MACINTOSH

1986 - COMPAQ DESKPRO 386

1987 - INTEL CHIP IBM PS2

1989 - APPLE MACINTOSH PORTABLE (πρώτο λαπτοπ της apple)

1991 - APPLE MACINTOSH PORTABLE
199 - APPLE NEWTON (πρώτο τάμπλετ)
1995 - IBM THINKPAD
1996 - SONY CAIO SERIES

1996 - PC

1998 - PC

2001 - PC

2005 - LAPTOP

2015 - PC (μέχρι και σήμερα)

Περισσότερες λεπτομέρειες με περισσότερα είδη υπολογιστών με επεξηγήσεις μπορείς να βρεις στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.computerhistory.org/timeline/

Ένα pdf βιβλίο με παρουσίαση της ιστορίας των υπολογιστών

Μικρή διαδραστική παρουσίαση στο photodentro

Χρονογραμμή από το photodentro
https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10572
1941
Ζ1: Ο Κονράντ Τζούζεφ Ζούζεφ Γκάρντνερ παρουσιάζει τη μηχανή Ζ1, η οποία ήταν μία από τις πρώτες μηχανές υπολογιστών που δημιουργήθηκαν.
1943
ENIAC: Ο Χάουαρντ Άικεν και ο Γκλεν Βίλιαμς δημιουργούν τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον ENIAC.
1947
Ενισχυτής τρανζίστορ: Τρεις επιστήμονες στα Bell Telephone Laboratories, οι William Shockley, Walter Brattain και John Bardeen επιδεικνύουν τη νέα τους εφεύρεση του ενισχυτή τρανζίστορ σημείου επαφής. Το όνομα τρανζίστορ είναι συντομογραφία για "αντίσταση μεταφοράς". (Η σμίκρυνση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μέσω του τρανζίστορ είναι μια βασική εξέλιξη που καθιστά τους προσωπικούς επιτραπέζιους υπολογιστές μικρούς, αξιόπιστους και προσιτούς).
1947
EDVAC: Οι Τζον Μπάρντεν, Γουίλιαμ Σόκλεϊ και Γουόλτερ Μπρατέν σχεδιάζουν τον EDVAC, έναν από τους πρώτους αποθηκευτικούς υπολογιστές.
1951
UNIVAC Ι: Ο UNIVAC I γίνεται ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος υπολογιστής.
1953
IBM 650: Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο της υπολογιστή, τον IBM 650, που ήταν προγραμματιζόμενος και χρησιμοποιούσε αποκωδικοποίηση αριθμητικών δεδομένων.
1956
TX-O: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος υπολογιστής με τρανζίστορ, ο TX-O (Transistorized Experimental computer), στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. (Αν και δεν είναι μικροϋπολογιστής, αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στην εξέλιξη της μείωσης του μεγέθους των υπολογιστών).
1956
IBM 350 Disk File: Η IBM παρουσιάζει το IBM 350 Disk File, τον πρώτο σκληρό δίσκο, ως μέρος του υπολογιστή IBM RAMAC 305.
1958
Ολοκληρωμένο κυκλωμα: Στην Texas Instruments, ο Jack Kilby παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα στον κόσμο.
1958
IBM 610: Δημιουργείται ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής, ο IBM 610 Auto-Point.
1960
PDP-1: Η Digital Equipment παρουσιάζει τον πρώτο μικροϋπολογιστή, τον PDP-1, για 120.000 δολάρια ΗΠΑ. Είναι ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής εξοπλισμένος με πληκτρολόγιο και οθόνη. Το PDP σημαίνει Πρόγραμμα, Δεδομένα, Επεξεργαστής.
1963
Το πρώτο ποντίκι: Η ομάδα του Douglas Engelbart στο Stanford Research Institute στην Καλιφόρνια μελετά διαδραστικές συσκευές για οθόνες. Από τις διάφορες συσκευές που δοκιμάστηκαν - δείκτες, joystick, trackballs - ένα καφέ, ξύλινο κουτί με δύο τροχούς και ένα κόκκινο κουμπί στο επάνω μέρος επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ πιστώνεται με την επινόηση της συσκευής κατάδειξης του ποντικιού για υπολογιστές. (Το ποντίκι θα ξαναγεννηθεί περίπου είκοσι χρόνια στο μέλλον, όταν οι προσωπικοί υπολογιστές γίνουν αρκετά ισχυροί ώστε να υποστηρίζουν γραφικές διεπαφές χρήστη).
1964
ΓΛΩΣΣΑ BASIC: Στο Dartmouth College, στο Ανόβερο του Νιού Χάμσαϊρ, εκτελείται για πρώτη φορά η γλώσσα προγραμματισμού BASIC.
1964
IBM System/360: Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο μεγάλης κλίμακας υπολογιστή, τον IBM System/360.
1966
IBM System/360: Ο Steven Gray ιδρύει την Amateur Computer Society και αρχίζει να δημοσιεύει το Newsletter της ACS. (Μερικοί θεωρούν ότι αυτή είναι η ημερομηνία γέννησης του προσωπικού υπολογιστή).
1968
Ίδρυση INTEL: Ο Robert Noyce και ο Gordon Moore βρήκαν την Intel Corporation. (Η Intel ξεκινά ως παραγωγός τσιπ μνήμης, αλλά σύντομα θα μεταβεί στο νέο πεδίο των μικροεπεξεργαστών).
1969
ARPANET: Δημιουργείται το πρώτο δίκτυο υπολογιστών, το ARPANET, που θεωρείται η προδρόμιος του διαδικτύου.
1969
RAM 1kb: Η Intel ανακοινώνει ένα τσιπ RAM 1 kilobit, το οποίο έχει σημαντικά μεγαλύτερη χωρητικότητα από οποιοδήποτε τσιπ μνήμης που είχε παραχθεί στο παρελθόν.
1970
Unix: Η Bell Labs αναπτύσσει το Unix. (Το Unix θα γίνει το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα μικροϋπολογιστών ή σταθμών εργασίας υψηλής τεχνολογίας).
1971
Intel 4004: Η Intel παρουσιάζει τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, τον Intel 4004.
1971
ΓΛΩΣΣΑ Pascal: Ο Niklaus Wirth εφευρίσκει τη γλώσσα προγραμματισμού Pascal. (Η Pascal αναπτύχθηκε ως γλώσσα διδασκαλίας, αλλά γίνεται δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήση).
1972
Αριθμομηχανή HP-35: Η Hewlett-Packard παρουσιάζει την αριθμομηχανή HP-35, την πρώτη επιστημονική αριθμομηχανή τσέπης.
1972
ΓΛΩΣΣΑ C: Οι Brian Kernighan και Dennis Ritchie αναπτύσσουν τη γλώσσα προγραμματισμού C. (Η C γίνεται ίσως η πιο δημοφιλής γλώσσα για επαγγελματική ανάπτυξη λογισμικού και αποτελεί τη βάση για τις αντικειμενοστρεφείς επεκτάσεις C++ δέκα χρόνια αργότερα).
1972
Tο πρώτο ψηφιακό ποντίκι: Στο Xerox PARC, ο Jack Hawley αναπτύσσει το πρώτο ψηφιακό ποντίκι.
1972
Δισκέτες 5,25": Εμφανίζονται οι πρώτες δισκέτες 5,25 ιντσών.
1973
Δισκέτα IBM 33FD: Η IBM παρουσιάζει τη μονάδα δισκέτας IBM 33FD. Η μονάδα μπορεί να διαβάζει και να γράφει και τις δύο πλευρές ενός δίσκου 8 ιντσών, αποθηκεύοντας συνολικά 400 kB. Το κωδικό όνομα κατά την ανάπτυξη ήταν Igor.
1973
Προσωπικός υπολογιστής MCM-7: Στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά, ο Mers Kutt της Micro Computer Machines παρουσιάζει επίσημα τον προσωπικό υπολογιστή MCM-70. Διαθέτει επεξεργαστή Intel 8008, οθόνη plasma, δίσκους κασέτας, πληκτρολόγιο, μνήμη RAM 2 έως 8 kB, ROM 14 kB. Το βάρος είναι 20 κιλά. η τιμή είναι 4.500$ CDN.
1975
Προσωπικός υπολογιστής: Ο Ed Roberts επινοεί τον όρο "προσωπικός υπολογιστής" ως μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας για το Altair.
1976
Ίδρυση APPLE Inc.: Ο Steve Jobs, ο Steve Wozniak και ο Ronald Gerald Wayne δημιουργούν την Apple Computer Company, την Πρωταπριλιά. Η ιδιοκτησία κατανέμεται 45/45/10, αντίστοιχα. Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής της εταιρείας, τον Apple I. Ο συνιδρυτής της Apple Computer Ron Wayne πουλά το μερίδιό του για 800 δολάρια ΗΠΑ.
1976
Προσωπικός υπολογιστής: Ο όρος «προσωπικός υπολογιστής» εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή, στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Byte.
1976
Microsoft: Η εμπορική ονομασία "Microsoft" είναι καταχωρημένη. Ο Μπιλ Γκέιτς εγκαταλείπει το Χάρβαρντ, για να αφιερώσει όλη του την προσοχή στη Microsoft.
1977
Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας για την επίσημη δημιουργία της εταιρείας Microsoft. Ο Γκέιτς κατέχει το 64 τοις εκατό, ο Άλεν το 36 τοις εκατό.
1977
FORTRAN-80: Η Microsoft ανακοινώνει τον μεταγλωττιστή γλώσσας FORTRAN-80. Η τιμή είναι US$500.
1977
Apple logo: Ο Rob Janov της εταιρείας Regis McKenna σχεδιάζει το εταιρικό λογότυπο για τον υπολογιστή Apple.
1977
Apple II: Η Apple Computer παρουσιάζει το Apple II στην Έκθεση Υπολογιστών της Δυτικής Ακτής. Ο υπολογιστής διαθέτει CPU 6502, RAM 4 kB, ROM 16 kB, πληκτρολόγιο, μητρική πλακέτα 8 θέσεων, κουπιά παιχνιδιών, διασύνδεση γραφικών/κειμένου με έγχρωμη οθόνη και ενσωματωμένο BASIC, για 1298 $ ΗΠΑ. Είναι ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με έγχρωμα γραφικά.
1977
PC που πουλήθηκαν: Συνολικές αποστολές προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του έτους: 48.000.
1978
Atari 800: Η Atari ανακοινώνει τους προσωπικούς υπολογιστές Atari 400 και 800, και οι δύο διαθέτουν τον μικροεπεξεργαστή 6502. Το Atari 800 είχε την κωδική ονομασία "Colleen" κατά την ανάπτυξη.
1978
PC που πουλήθηκαν: Συνολικές αποστολές προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του έτους: 200.000.
1979
DOS 3.2: Η Apple Computer κυκλοφορεί το DOS 3.2.
1979
Apple II Plus: Η Apple Computer παρουσιάζει το Apple II Plus, με 48 kB RAM, πρόσθετες δυνατότητες χρώματος, Applesoft σε ROM, για 1195 $ ΗΠΑ.
1979
ΓΛΩΣΣΑ Assembler: Η Microsoft κυκλοφορεί τη γλώσσα Assembler για μικροεπεξεργαστές 8080/Z80.
1979
Atari 800: Η Atari ξεκινά την αποστολή των προσωπικών υπολογιστών Atari 400 και Atari 800. Το Atari 400 έρχεται με μνήμη RAM 4 kB, που πωλείται για 549 δολάρια ΗΠΑ. Το Atari 800 με μνήμη RAM 8 kB πωλείται για 999 δολάρια ΗΠΑ.
1980
Apple III: Η Apple Computer παρουσιάζει το Apple III στο Εθνικό Συνέδριο Υπολογιστών, στο Anaheim της Καλιφόρνια. Το Apple III διαθέτει μικροεπεξεργαστή Synertek 6502A 2 MHz, μέγιστη μνήμη RAM 128 kB, μονάδα δισκέτας Shugart 143 kB 5,25 ιντσών, πληκτρολόγιο και αριθμητικό πληκτρολόγιο, 4 εσωτερικές υποδοχές επέκτασης, 2 σειριακές θύρες, λειτουργία εξομοίωσης Apple II, εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα 2 κειμένου4, 80 και μονόχρωμα γραφικά 560x192 pixel. Η τιμή κυμαίνεται από 4500$ έως 8000$.
1980
CD-Audio: Η Philips και η Sony δημιουργούν το πρότυπο CD-Audio για αποθήκευση ψηφιακού ήχου σε οπτικό δίσκο. (Τρία χρόνια αργότερα θα επεκτείνουν το πρότυπο στην αποθήκευση δεδομένων υπολογιστή).
1980
Microsoft XENIX OS: Η Microsoft ανακοινώνει το Microsoft XENIX OS, μια φορητή και εμπορική έκδοση του λειτουργικού συστήματος UNIX για τις Intel 8086, Zilog Z8000, Motorola M68000 και Digital Equipment PDP-11.
1981
IBM PC: Η IBM παρουσιάζει τον προσωπικό υπολογιστή IBM PC, που είναι ένας από τους προκατόχους των σημερινών υπολογιστών.
1981
MS-DOS: Η Microsoft αγοράζει όλα τα δικαιώματα του 86-DOS από την Seattle Computer Products για 50.000 $ ΗΠΑ και υιοθετείται το όνομα MS-DOS. Η Microsoft συμφωνεί να παρέχει στο SCP γενναιόδωρους όρους για την αδειοδότηση των γλωσσών της.
1981
PC που πουλήθηκαν: Συνολικές πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους: 600.000.
1982
Περιοδικό PC: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού PC.
1982
IBM: Η IBM ανοίγει το πρώτο της κατάστημα κέντρου προϊόντων προσωπικών υπολογιστών, στη Νέα Υόρκη.
1982
Flight Simulator IBM: Η Microsoft κυκλοφορεί το παιχνίδι Flight Simulator για τον υπολογιστή IBM.
1982
Commodore 64: Η Commodore Business Machines ξεκινά την αποστολή του Commodore 64. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής είναι 595$ ΗΠΑ. (Πάνω από 20 εκατομμύρια παράγονται στη διάρκεια ζωής του, ο υψηλότερος αριθμός για οποιονδήποτε προσωπικό υπολογιστή τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο του 1999).
1982
Atari 1200XL: Η Atari παρουσιάζει τον οικιακό υπολογιστή 1200XL, με 64 kB RAM και δυνατότητα 256 χρωμάτων. Τιμή: US$900-1000.
1982
PC που πουλήθηκαν: Συνολικές πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους: 2.000.000.
1984
Macintosh: Η Apple παρουσιάζει τον προσωπικό υπολογιστή Macintosh, ο οποίος εισάγει τη γραφική διεπαφή χρήστη.
1984
Περιοδικό Macworld: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Macworld.
1984
Πρώτη κάρτα βίντεο 256 χρωμάτων: Το Number Nine κυκλοφορεί την κάρτα ελεγκτή γραφικών Revolution 512x8.
1984
Macintosh 512K: Η Apple Computer παρουσιάζει το Macintosh 512K για 3200$. Χρησιμοποιεί επεξεργαστή 8 MHz 68000 και διαθέτει μνήμη RAM 512 kB και μονάδα δισκέτας 3,5 ιντσών 400 kB.
1984
RAM 1 MB: Η Toshiba ανακοινώνει την ανάπτυξη ενός τσιπ RAM 1 Megabit.
1985
Windows 1.0: Η Microsoft κυκλοφορεί την πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows.
1985
Microsoft Word 1.0: Η Microsoft κυκλοφορεί το Microsoft Word 1.0 για Macintosh. Η τιμή είναι US$195.
1990
WWW: Η World Wide Web πρωτοεμφανίζεται ως ένα πρωτόκολλο για τη μεταφορά των δεδομένων στο διαδίκτυο.
1991
Linux: Ο Linus Torvalds δημιουργεί τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος Linux.
1993
Mosaic: Η πρώτη έκδοση του πρόγραμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, το Mosaic, κυκλοφορεί.
1995
Windows 95: Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 95, που γίνονται αμέσως ευρέως αποδεκτά.
1998
Google: Η Google ιδρύεται από τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.
2001
Mac OS X: Η Apple παρουσιάζει τον προσωπικό υπολογιστή Mac OS X.
2003
Windows XP: Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows XP, μία από τις πιο δημοφιλείς εκδόσεις των Windows.
2004
Facebook: Η Facebook ιδρύεται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
2006
Λογισμικό Boot Camp: Η Apple Computer κυκλοφορεί το λογισμικό Boot Camp που επιτρέπει στους νέους υπολογιστές Apple που βασίζονται στην Intel να εκτελούν Windows XP.
2006
FreeDOS 1.0: Κυκλοφορεί το FreeDOS 1.0.
2006
Firefox 2.0: Το Mozilla Foundation κυκλοφορεί το πρόγραμμα περιήγησης Web Firefox 2.0.
2006
Windows Vista: Η Microsoft κυκλοφορεί επίσημα το λειτουργικό σύστημα Windows Vista.
2006
MacBook Pro 2006: Η Apple Computer κυκλοφορεί έναν νέο υπολογιστή MacBook Pro: οθόνη ευρείας οθόνης 17 ιντσών 1680x1050 pixel, επεξεργαστής Core 2 Duo 2,33 GHz, 2 GB RAM, 160 GB σκληρός δίσκος, ATI Radeon X1600 με 256 MB, κάμερα iSight, ασύρματο δίκτυο AirPort, Bluetooth 2.0 και ασύρματη δικτύωση EDR. Η τιμή είναι 2799 δολάρια ΗΠΑ.
2007
iPhone: Η Apple κυκλοφορεί τον πρώτο iPhone, εισάγοντας την εποχή των έξυπνων τηλεφώνων.
2007
Ubuntu 7.10 Linux: Το Ubuntu κυκλοφορεί το λειτουργικό σύστημα Ubuntu 7.10 Linux. Το κωδικό όνομα κατά την ανάπτυξη ήταν Gutsy Gibbon.
2007
Mac OS X "Leopard": Η Apple κυκλοφορεί το λειτουργικό σύστημα Mac OS X "Leopard" για υπολογιστές Macintosh.
2007
Πώληση PC παγκοσμίως: Αποστολές προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως: 264 εκατομμύρια.
2008
Android: Η Google κυκλοφορεί το λειτουργικό σύστημα Android για κινητές συσκευές.
2008
Πώληση PC παγκοσμίως: Αποστολές προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως: 297 εκατομμύρια.
2009
Πώληση PC παγκοσμίως: Αποστολές προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως: 308 εκατομμύρια.
2010
iPad: Η Apple παρουσιάζει τον προσωπικό υπολογιστή iPad, δημιουργώντας μία νέα κατηγορία συσκευών.
2010
Microsoft Office 2010: Η Microsoft λανσάρει το Microsoft Office 2010, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών εκδόσεων για υπολογιστικό «σύννεφο».
2012
Windows 8: Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 8, που προσφέρουν μία ενοποιημένη εμπειρία χρήσης σε διάφορες πλατφόρμες.
2014
Google Glass: Η Google παρουσιάζει τα γυαλιά έξυπνης πραγματικότητας Google Glass.
2015
Windows 10: Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 10, την τελευταία έκδοση των Windows.
2020
Windows 10X: Κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος Windows 10X της Microsoft.
2020
Apple: Η Apple γίνεται η πρώτη αμερικανική εταιρεία με αποτίμηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
2021
macOS Big Sur: Κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος macOS Big Sur της Apple.
2022
Windows 11: Παρουσίαση του λειτουργικού συστήματος Windows 11 της Microsoft.
2022
Microsoft Internet Explorer: Η Microsoft σταματά την υποστήριξη του Internet Explorer.
H ιστορία των υπολογιστών μέσα από βίντεο παρουσιάσεις (youtube)

Εταιρίες πληροφορικής και νέων τεχνολογιών μέσα από αριθμούς

Υπολογιστές του μέλλοντος

Quantum computers

Διαφορά μετάξυ quantum computers και super computers

Ένας απλός υπολογιστής αυτό που κάνει όταν θέλει να επιλύσει έναν λαβύρινθο δοκιμάζει την κάθε πιθανή διαδρομή και όσο πιο γρήγορο επεξεργαστή και όσο πιο γρήγορο γενικά είναι τόσο πιο γρήγορα θα κάνει τους υπολογισμούς για να επιλέξει τη γρηγορότερη διαδρομή. Όπως βλέπεις και στην παρακάτω εικόνα:

 Σε αντίθεση με τα ήδη υπάρχοντα υπολογιστικά συστήματα ο κβαντουπολογιστής κάνει όλες τις διαδρομές ταυτόχρονα έτσι επιλέγοντας την γρηγορότερη διαδρομή σχεδόν αμέσως, όπως βλέπεις και στην παρακάτω εικόνα. 

Οι κβαντουπολογιστές είναι το μέλλον της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών και σε συνδιασμό με την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν το κόσμο που ξέρουμε.
Κουίζ αυτοαξιολόγησης γνώσεων πάνω στην ιστορία των υπολογιστών