litourgika

Λειτουργικό σύστημα

Τι είναι το λειτουργικό σύστημα;

Το Λειτουργικό Σύστημα ή ΛΣ (Operating System ή OS) αποτελεί μια συλλογή βασικών προγραμμάτων που επιβλέπουν τη συνολική λειτουργία ενός υπολογιστή. Λειτουργεί ως πλατφόρμα για την εκτέλεση όλων των άλλων προγραμμάτων, διαχειρίζεται τις περιφερειακές συσκευές και διασφαλίζει την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ του χρήστη και του υπολογιστή. Κατά βάση, αντιπροσωπεύει το μεσολαβητικό στρώμα ανάμεσα στο υλικό (hardware) και τον χρήστη, εξασφαλίζοντας την ομαλή εκτέλεση εργασιών.

Ένα Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) είναι σαν τον Σεφ σε μια κουζίνα με πολλούς μάγειρες. Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει τον υπολογιστή να κάνει διάφορες δουλειές. Σκέψου το σαν έναν «καθοδηγητή» που λέει στον υπολογιστή πώς να εκτελέσει διάφορες εργασίες. 

Σήμερα υπάρχει μια τάση ενιαιοποίησης των λειτουργικών συστημάτων μεταξύ των κυριότερων υπολογιστικών μηχανών: pc, laptop, κινητά, ταμπλέτες, παιχνιδομηχανές.

Ποια είναι τα πιο γνωστά λειτουργικά συστήματα;
  • Τα Windows της Microsoft κυριαρχούν κυρίως στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών και των φορητών, όπου κατέχει περίπου το 90%. Κυκλοφόρησε η έκδοση 1.0 πρώτη φορά το 1985 και σήμερα έχει φτάσει στην έκδοση 11.
  • Το Linux είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται παράλληλα από πολλές ομάδες. Είναι μετεξέλιξη του παλιού UNIX.
  • To Mac OS (ή OSX ή IOS για τα κινητά) είναι το λειτουργικό που χρησιμοποιεί στους υπολογιστές της η εταιρεία Apple. H εταιρεία σήμερα κυριαρχεί στο χώρο των έξυπνων κινητών (Iphone) και ταμπλετών.
  • To Android είναι το λειτουργικό της Google (βασίζεται στοLinux), που χρησιμοποιείται ευρέως σε κινητά και ταμπλέτες μεγάλων εταιρειών, όπως της Samsung και αρκετών άλλων με μεγάλο πλεονέκτημα για αυτούς που γνωρίζουν να προγραμματίζουν.
  • To Ms -Dos είναι ένα παλιό λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούνταν στους πρώτους υπολογιστές από τη Microsoft. Σε αυτό το σύστημα οι εντολές δίνονταν μπροστά σε μια μαύρη οθόνη στα Αγγλικά. Οι εντολές αυτές εκτελούν διάφορες λειτουργίες όπως τη δημιουργία, τη μετονομασία ή τη διαγραφή αρχείων και φακέλων, τη διαχείριση των ρυθμίσεων του συστήματος, και άλλες προχωρημένες λειτουργίες. Μερικές από τις βασικές εντολές: 
    • cd - Αλλαγή του τρέχοντος καταλόγου.
    • dir - Εμφάνιση των αρχείων και φακέλων στον τρέχοντα κατάλογο.
    • copy - Αντιγραφή αρχείων.
    • del - Διαγραφή αρχείων.
    • ipconfig - Εμφάνιση πληροφοριών δικτύου.
    • mkdir - Δημιουργία φακέλου.
    • tasklist - Εμφάνιση των τρεχόντων εργασιών.

Όταν ανοίγεις τον υπολογιστή σου, το λειτουργικό σύστημα ξεκινάει πρώτο. Μετά, βοηθάει άλλα προγράμματα και εφαρμογές να λειτουργήσουν σωστά, κρατώντας τα πάντα υπό έλεγχο.

Τι κάνει ένα Λειτουργικό Σύστημα;

Ένα Λειτουργικό Σύστημα κάνει πολλά πράγματα για να κρατάει τον υπολογιστή σου σε φόρμα και να λειτουργεί ομαλά. Ας δούμε μερικές εργασίες:

Διαχείριση Πόρων: Το ΛΣ βοηθάει τον υπολογιστή να χρησιμοποιεί σωστά τους πόρους του, όπως τη μνήμη (RAM) και τον επεξεργαστή. Κατανέμει τους πόρους σε διάφορα προγράμματα και εφαρμογές.

Διαχείριση Αρχείων: Το ΛΣ βοηθάει να αποθηκεύονται και να οργανώνονται τα αρχεία σου, όπως εικόνες, κείμενα και βίντεο. Σε κάνει να μπορείς να τα βρίσκεις εύκολα και να τα χρησιμοποιείς.

Εκκίνηση του Υπολογιστή: Το ΛΣ εκκινεί πρώτο όταν ανοίγεις τον υπολογιστή. Διαχειρίζεται την εκκίνησή του και εκτελεί διάφορες εργασίες για να ετοιμάσει το σύστημα να λειτουργήσει.

Γραφικό Περιβάλλον: Το ΛΣ σου παρέχει το γραφικό περιβάλλον που βλέπεις όταν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή. Σου επιτρέπει να επικοινωνείς με τον υπολογιστή με εύκολο τρόπο, χρησιμοποιώντας ποντίκι, πληκτρολόγιο και οθόνη.

Διαχείριση Δικτύου: Το ΛΣ βοηθάει να συνδεθεί ο υπολογιστής σου στο διαδίκτυο. Ελέγχει τις συνδέσεις Wi-Fi ή Ethernet και διαχειρίζεται την ανταλλαγή δεδομένων με άλλους υπολογιστές.