FLIPBOOK ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ T.N.

Μια ιστορία με AI

Διδακτική ώρα: 1
Στόχος: Εξοικίωση των μαθητών/τριών με τη τεχνητή νοημοσύνη και τη σωστή χρήση της. Εμπλουτισμό της δημιουργικότητας και της φαντασίας χρησιμοποιώντας παράλληλα λογισμικά

Υλικοτεχνική υποδομή

Ιστοσελίδα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εικόνων για την ιστορία:
https://deepai.org/machine-learning-model/abstract-painting-generator

Ιστοσελίδα για τη δημιουργία μικρής ιστορίας:
https://chat.openai.com/

Λογισμικό δημιοργία flip book
Μπορείς να το κατεβάσεις εδώ:
https://dimotikoliapis.blogspot.com/p/paramithi.html
Παράδειγμα

Τίτλος ιστορίας: Η μαύρη γάτα που έπαιζε πιάνο

Εικόνες που θα χρησιμοποιήσουμε:

Περιεχόμενο ιστορίας με λέξεις κλειδιά
Δίνουμε στη τεχνητή νοημοσύνη συγκεκριμένες λέξεις που θέλουμε να περιέχει η ιστορία. Για παράδειγμα: 
Φτιάξε μια ιστορία που να περιέχει τα εξής: Μαύρη γάτα, κορίτσι με φακίδες, περβάζι, φαντασία, λύπη, χαρά κα.

Παράδειγμα κειμένου ιστορίας:
Σε ένα μικρό μαύρο δωμάτιο, η μικρή κοπέλα με τις φακίδες και το ένα πόδι καθόταν μπροστά από το μαύρο πιάνο της. Ήταν μια αναπηρική κοπέλα, αλλά το πιάνο της ήταν ο κόσμος της. Το παίξιμο του πιάνου ήταν ο τρόπος της να εκφράσει τα συναισθήματά της.

Κάθε μέρα, μια μαύρη γάτα εμφανιζόταν στο παράθυρό της. Ήταν σαν να την περίμενε εκεί, σαν να ήξερε πόσο αγαπούσε τη μουσική της. Η κοπέλα ένιωθε χαρά κάθε φορά που η γάτα εμφανιζόταν, σαν να είχαν μια ξεχωριστή σχέση μέσα από τη μουσική.

Όμως, ένα τραγικό γεγονός την έκανε να αισθάνεται λύπη και ένταση. Η γάτα εξαφανίστηκε για μερικές ημέρες και η κοπέλα έπαιζε το πιάνο της με πάθος, αναζητώντας την χαμένη της φίλη. Το δωμάτιο της έγεινε γεμάτο κόκκινο από τον πόνο που ένιωθε.

Και τότε, η γάτα επέστρεψε από το πουθενά. Η χαρά της κοπέλας δεν γνώριζε όρια. Συνέχισε να παίζει το πιάνο της, αλλά αυτή τη φορά, η μουσική της ήταν γεμάτη από χαρά. Η γάτα χόρευε στους ρυθμούς της με τον ουρανό της να ξετυλίγεται πίσω της.

Και τότε ήρθε το αντίστροφο τέλος. Η κοπέλα, η γάτα και το πιάνο εξαφανίστηκαν από το μαύρο δωμάτιο. Το δωμάτιο άδειασε και έγινε ακόμη πιο σκοτεινό από πριν. Οι νότες της μουσικής ακούγονταν ακόμη στον αέρα, αλλά κανείς δεν μπορούσε πλέον να τις ακούσει. Ήταν σαν να έχασε τη συνδεσιμότητά της με τον κόσμο, αλλά η μουσική της εξακολουθούσε να υπάρχει κάπου εκεί έξω.

Και έτσι, η κοπέλα συνέχισε να παίζει το πιάνο της, ακόμη και αν κανείς δεν μπορούσε να την ακούσει πλέον. Ήξερε ότι η μουσική της θα βρει πάντα τον τρόπο να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων, ακόμη κι αν αυτοί δεν μπορούν να τη δουν.

Παράδειγμα 2:
Μια μικρή κοπέλα με φακίδες στο πρόσωπο ζούσε σε ένα μικρό μαύρο δωμάτιο, όπου το μοναδικό χρώμα που υπερίσχυε ήταν το μαύρο. Καθημερινά, όμως, η ζωή της γεμιζόταν από χρώματα και συναισθήματα.

Έξω από το παράθυρό της εμφανιζόταν μια μαύρη γάτα. Αρχικά, την παρατήρησε περίεργη, αλλά σύντομα κατάλαβε πως η γάτα ήθελε να παίξει το μαύρο πιάνο που βρισκόταν στη γωνία του δωματίου της.

Η κοπέλα άνοιξε το πιάνο, και η μαύρη γάτα ξεκίνησε να παίζει με μεγάλη ευχαρίστηση. Ο ήχος των πλήκτρων έγερνε με την ψυχή της κοπέλας, φέρνοντας χαρά στην καθημερινότητά της.

Κάθε μέρα, η γάτα εμφανίζονταν στο παράθυρό της, περιμένοντας να παίξει πάλι. Η κοπέλα απόλαμβάνοντας τον υπέροχο ήχο, ένιωθε πως η μοναξιά της είχε φύγει.

Ωστόσο, ένα τραγικό γεγονός χτύπησε τη ζωή της κοπέλας. Ένα βράδυ, όπως έπαιζε το πιάνο με την πολύτιμη γάτα, κάτι πήγε λάθος. Ένα από τα πόδια της κοπέλας γλίστρησε, και ένα κόκκινο φως άναψε, αποσπώντας την προσοχή της από το πιάνο.

Σε αυτή τη στιγμή έντασης και απογοήτευσης, η γάτα σταμάτησε να παίζει και εξαφανίστηκε από το παράθυρο. Η κοπέλα αισθάνθηκε μεγάλη λύπη που είχε χάσει τον υπέροχο σύντροφό της.

Η ζωή στο μαύρο δωμάτιο έγινε ξανά γκρι και μονόχρωμη. Η κοπέλα ένιωθε μοναξιά και μελαγχολία, αλλά αποφάσισε να μάθει να παίζει το πιάνο μόνη της.

Καθώς οι νότες ανέβαιναν και έπεφταν, η κοπέλα ξαναζούσε συναισθήματα χαράς και ηρεμίας. Το δωμάτιο γέμιζε με μελωδίες, και το χρώμα της ζωής επέστρεφε στην καθημερινότητά της.

Και έτσι, το τέλος δεν ήταν αντίστροφο. Η κοπέλα μάθαινε να βρίσκει χαρά και ηρεμία στη μουσική που έπαιζε μόνη της. Η μαύρη γάτα είχε αφήσει το αποτύπωμά της στην καρδιά της, αλλά η ίδια είχε ανακαλύψει πως η ευτυχία μπορεί να βρεθεί ακόμα και όταν είσαι μόνος.